Отпадъците под АМ "Струма" стоят вече година, разчистването им започва през септември Снимка: © МОСВ

Отпадъците под моста на АМ „Струма“, които станаха причина за пожар преди точно една година, ще бъдат разчистени чак сега. Премахването им ще започне през септември, стана ясно от прессъобщение на Министерството на околната среда и водите.

Във ведомството е било получено уведомление от „Балканфарма-Дупница“ АД, че фармацевтичната компания започва процеса по премахване на боклуците. Натрупаните там отпадъци се запалиха на 13 август 2019 г. и станаха причина за увреждане на пътната инфраструктура.

В тази връзка министърът на околната среда и водите Емил Димитров проведе срещи и преговори с ръководството на фармацевтичната компания „Тева“, собственик на „Балканфарма“ АД, която е генератор на част от отпадъка. Той възлиза на около 5600 м3. Фармацевтичните отпадъци бяха оставени на нерегламентиран терен до автомагистралата от бивш изпълнител на дейности по събиране и съхранение на отпадъци, чието разрешение за дейности с отпадъци беше отнето от РИОСВ - София на 21.08.2020 г.

„Заедно с всички български държавни институции, отговорни за тази дейност, започваме проактивно отстраняването на отпадъци до магистрала „Струма“. „Тева“ е най-големият работодател в град Дупница и региона и за нас осигуряването на чиста и безопасна среда за жителите е въпрос на корпоративна отговорност“, заяви генералният мениджър на завода в Дупница Гади Мукомолов, цитиран от МОСВ.

Съгласно уведомлението от компанията разчистването започва през първата седмица на септември 2020 г. Планираният срок за приключването на дейността е до 3 месеца, като той може да се промени в зависимост от условията на работа.

Отпадъците ще се транспортират до площадка на „Индустриални суровини“ ООД, гр. Нови Искър“, където ще бъдат третирани и съхранявани до предаването им за обезвреждане и евентуално рециклиране от лицензирани фирми.

Останалата част от боклуците до АМ „Струма“ се разчистват от Община Дупница, в изпълнение на предписание на РИОСВ – София. Почистени и предадени до момента са общо 102.12 тона пластмасови отпадъци. Работата, организирана от общината по извозване на отпадъците, продължава до цялостното почистване на имота до моста под стриктния контрол на МОСВ, посочват още от ведомството.

На управителя на депото за отпадъци под автомагистрала "Струма" бяха повдигнати две обвинения, след като пожарът затвори пътя в рамките на около три месеца през 2019 г. Обвиненията са за увреждане на околната среда и за безстопанственост и неосъществен контрол. До 31 юли 2019 му е бил даден срок да отстрани боклуците, а пожарът е възникнал 14 дни по-късно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024