Коледа е прекрасен семеен празник. На теория. На практика нещата имат предистория - в киното ѝ казват prequel. Става дума за всичко онова, което се случва преди Коледа.
Пазаруване, готвене, купуване на подаръци, коледна украса и накрая отнякъде трябва да намерим и коледния дух.
С последното можем да ви помогнем - малко подходяща музика, маратон от коледни филми, няколко романа с истории с щастлив край. Поезия, разбира се. Ако четете сайта ни, със сигурност ще си намерите подходящата културна селекция.
Изкуството да подаряваш подаръци също е нещо, за което се пишат много статии, има дори и цели книги. Сериозните хора започват с покупките още в края на лятото. Всички останали обаче чакаме да ни застигне вдъхновението в последния момент, така че няма място за лоша съвест - ще се справите, а и в следващите дни ще ви помогнем с вдъхновението за last minute идейни подаръци.
И така стигаме до най-трудната част - храната. Истината е, че храната е силата, която събира всички около масата. Тя е и преживяване, но често и тема за разговор. Има няколко неща, които са задължителни за празниците. Това са дребните сладки, които освен сладко изкушение са красива украса, ако ги подредим красиво в подходящите чинии и купи. Щоленът - този прекрасен немски сладкиш със сушени плодове вътре. Разбира се червеното вино, сирената и колбасите.
По Коледа стават чудеса, а в Lidl се появяват две чудни марки - Favorina и Deluxe, които ни подсказват, че празниците са на прага ни. Както и коледните звезди - прекрасна жива украса, която носи много уют и добро настроение.
Favorina е майсторката на сладкишите в Lidl. Марципанени шоколадови кръгчета, бисквити в красиви метални кутии, флорентински сладки лешници, шолен с пълнеж от маково семе, марципан и лешници - това са част от скритите съкровища на немската марка.
Щоленът не е точно сладкиш, а по-скоро обреден хляб, който традиционно се приготвя в Германия и Австрия в седмиците преди Коледа. Kакто казахме, той съдържа много сушени плодове и микс от подправки, които му придават невероятен аромат. Ако сте посещавали Германия в предколедните седмици със сигурност сте го пробвали в различни варианти. Щоленът за Коледа там е като при нас козунакът за Великден.
Щоленът придоби голяма популярност и в България с навлизането на големите вериги немски магазини, по рафтовете на които той задължително присъства в седмиците преди Коледа.
Този сладкиш е и много траен, което го прави приятна добавка към сутрешното кафе или следобедния чай.
Рецептата за щолен има много варианти - с марципан, с яйца, със стафиди или с различни сушени плодове. За да стане хубав, има няколко важни правила - щолен се приготвя с много масло, ползва се мая и се меси много. И има дълъг списък с подправки. Идеята не беше да ви откажем да готвите, а само да ви кажем, че в Lidl можете да купите приготвен по най-оригиналната немска рецепта.
Докато в България по Коледа правим доста готвени неща, като започнем разбира се с постните ястия за Бъдни вечер в нечетен брой, то в Европа традицията е малко по-различна. И понеже доста ни харесва, ви я споделяме.
Като символ на благополучието и благоденствието на много места на запад от нас приготвят богати плата с най-различни дребни неща за хапване. Задължително сирена, мариновани гъби, качествени меса. Така човек хапва, но никога не преяжда.
Тук на помощ идва серията Deluxe на Lidl. Истината е, че от нея можете да пазарувате със затворени очи. Като се започне от предложенията с подправките, които са в красиви мелнички, мине се през зеленчуковия чипс (нещо фантастично, което непременно трябва да опитатe), всички колбаси и шунки, и се стигне до скаридите, подредени като венец.
За да илюстрираме нашата идея избрахме няколко акцента, много близки до българския вкус - гурме салам с шам-фъстък, мариновани гъби, зехтин, сирене за мазане и панчета. Панчетата е италиански бекон. Разбира се, вие можете да си приготвите ваш коледен микс.
Ако вече броите калориите, не го правете. Коледа е. Празниците не са добро време за отслабване, но са за настроение.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: