Оценката на българския План за възстановяване от ЕК е отложена за четвърти път Снимка: © Getty Images

Европейската комисия и българското правителство са договорили ново отлагане на оценката на националния ни План за възстановяване, по който страната очаква милиарди еврофинансиране.

Срокът за оценка изтичаше днес – 15 март, след като бяха направени три поредни отлагания. Сега има четвърта отсрочка и крайният срок е 15 април, съобщи говорителят на ЕК Веерле Нойц.

От Брюксел изразиха надежда документът да бъде одобрен колкото се може по-бързо.

Управляващите решиха да предприемат сериозни промени в Плана, който първоначално бе изготвен от кабинета „Борисов 3“, но после служебното правителство го измени почти напълно. Последваха корекции и на кабинета "Петков".

Те бяха най-вече заради липсата на твърди ангажименти в частта нисковъгледордна икономика и стратегическото решение на правителството да се откаже от предложен от служебния кабинет проект за изграждане на парогазова централа в комплекса "Марица Изток".

Проектът за парогазовата централа беше заменен от друг – за балансиране на енергийната система чрез закупуване на батерии, които да поемат излишъците при производството на електроенергия и да могат да ги съхраняват за периоди, в които има недостиг или пазарът е по-изгоден за реализация. Имаше корекции и в сектор „Транспорт“.

По време на срещата на бизнеса с правителството във вторник премиерът Кирил Петков каза, че в следващите няколко седмици Планът ще бъде подписан.


Кирил Петков: Хибридните атаки не са мираж, случилото се на 3 март не е случайно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024