Отстъпката от 25 ст. за бензин и дизел може да влезе в сила от 9 юли Снимка: © Getty Images

Големите бензиностанции в България би трябвало да са готови да предоставят новата отстъпка от цената на обикновения бензин и дизел с 0,25 лв./литър не по-късно от събота (9 юли).

Намалението ще важи само за МПС от класовете L или M1, като няма да обхваща т.нар. "баничарки" - или леки коли, които са регистрирани като товарни.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев предупреди клиентите да попитат изрично в бензиностанцията дали тя ще предоставя тази отстъпка, защото не всички търговци ще я въведат.

Потребителите ще трябва да представят талона на колата, да покажат, че тя се води на физическо лице, че е от съответните класове пътнически автомобили, че горивото е от вида, за който се дава тази отстъпка. Задължително е купеното количество гориво да бъде напълнено в резервоара на автомобила, а не в туби или други контейнери.

Няма ограничения за литрите или броя на зарежданията в един ден.

Най-голямо намаление на цените се очаква при газа и пропан бутана за зареждане на автомобили, защото там 25-те стотинки са комбинирани и с премахването на ДДС и акциз.

Общата сума, която държавата е отделила за мярката с горивата, е 150 млн. лв. до края на годината. Търговците на горива имат опасения, че тя може да не стигне за последните месеци на 2022 г., затова настояват на допълнителни преговори с Министерството на финансите и НАП след септември, за да знаят кога да спрат да предоставят отстъпката при изчерпването на средствата за нея.

Операторите на бензиностанции ще могат да си възстановяват намалените суми с около месец и половина закъснение, след като декларират ДДС и държавата засече направените отстъпки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024