Oвче сирене, но с краве мляко: КЗК проверява "Димитър Маджаров" и "Саяна" за нелоялна конкуренция Снимка: © Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проверка срещу две млекопреработващи компании - "Милки Груп Био" ЕАД и "Димитър Маджаров - 2" ЕООД заради "фалшиво" сирене. Продуктът се продава по магазините с етикетeт "100% овче", а в него всъщност може да се съдържа предимно краве мляко.

По-рано Сдружението за достъпна и качествена храна съобщи, че е установило в свои изследвания, че само 1 от 10 млечни продукта на българския пазар, представяни за овчи, наистина са произведени от овче мляко. Авторите на проучването пишат в оценките си, че "само едно от петте от най-скъпите и най-популярните на пазара овчи сирена наистина съдържат овче мляко, останалите са смес - овче с краве мляко".

Сега със случая се заема и КЗК.

"Представянето на невярна (заблуждаваща) информация относно съществени свойства на предлаганите стоки представлява форма на нелоялна конкуренция", посочва регулаторният орган в съобщение до медиите.

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) е предоставила информация на КЗК, в която се посочва, че при тях е постъпил сигнал от Сдружението за достъпна и качествена храна. След него инспектори са взели четири проби овче сирене на произволен принцип от търговската мрежа и те са изследвани в лаборатория в Хърватия.

"В резултат от проведените лабораторни изпитвания в две от пробите е установено наличие на краве мляко – овче сирене "Саяна" (производител „Милки Груп Био“ЕАД) със съдържание 63 ± 7.55% [63%] краве мляко, и овче сирене "Димитър Маджаров" (производител "Димитър Маджаров – 2" ЕООД) със съдържание 7 ± 0.84% [7%] на краве мляко", става ясно от решението на БАБХ.

Допустимите норми за грешка са до 0.84%. След констатация на БАБХ партидите "овче сирене" са изтеглени от пазара и са пуснати отново в продажба като "саламурено сирене смес", а на предприятията е наложена глоба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024