Oвче сирене, но с краве мляко: КЗК проверява "Димитър Маджаров" и "Саяна" за нелоялна конкуренция Снимка: © Getty Images

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва проверка срещу две млекопреработващи компании - "Милки Груп Био" ЕАД и "Димитър Маджаров - 2" ЕООД заради "фалшиво" сирене. Продуктът се продава по магазините с етикетeт "100% овче", а в него всъщност може да се съдържа предимно краве мляко.

По-рано Сдружението за достъпна и качествена храна съобщи, че е установило в свои изследвания, че само 1 от 10 млечни продукта на българския пазар, представяни за овчи, наистина са произведени от овче мляко. Авторите на проучването пишат в оценките си, че "само едно от петте от най-скъпите и най-популярните на пазара овчи сирена наистина съдържат овче мляко, останалите са смес - овче с краве мляко".

Сега със случая се заема и КЗК.

"Представянето на невярна (заблуждаваща) информация относно съществени свойства на предлаганите стоки представлява форма на нелоялна конкуренция", посочва регулаторният орган в съобщение до медиите.

Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) е предоставила информация на КЗК, в която се посочва, че при тях е постъпил сигнал от Сдружението за достъпна и качествена храна. След него инспектори са взели четири проби овче сирене на произволен принцип от търговската мрежа и те са изследвани в лаборатория в Хърватия.

"В резултат от проведените лабораторни изпитвания в две от пробите е установено наличие на краве мляко – овче сирене "Саяна" (производител „Милки Груп Био“ЕАД) със съдържание 63 ± 7.55% [63%] краве мляко, и овче сирене "Димитър Маджаров" (производител "Димитър Маджаров – 2" ЕООД) със съдържание 7 ± 0.84% [7%] на краве мляко", става ясно от решението на БАБХ.

Допустимите норми за грешка са до 0.84%. След констатация на БАБХ партидите "овче сирене" са изтеглени от пазара и са пуснати отново в продажба като "саламурено сирене смес", а на предприятията е наложена глоба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024