Палатки и фургони в Сарафово и Елхово - новият план за временно настаняване на украинци Снимка: © Getty

Изграждането на палатков лагер за украински бежанци в буферната база на Министерство на отбраната в Сарафово вече е в ход, като капацитетът му ще е за настаняване на 600 души, съобщи бТВ. Това се случва ден, след като държавата, в лицето на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова, обяви, че планът за разселване във вътрешността на страната в държавни почивни бази на украинските граждани се отменя. Отговорността за това решение и несработването на въпросния план бе прехвърлена на самите бежанци, а за "най-уязвимите" бе предложен вариантът с бежански лагери в Сарафово и Елхово.

Премиерът Кирил Петков днес коментира от Брюксел видеообръщението на заместничката си и новите решения за съдбата на бягащите от война хора, заявили статут за закрила:

"За три месеца давахме безпрецедентна подкрепа в едни от хубавите хотели на България. Сега влизаме в по-нормални рамки. Все пак те са бежанци. Българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваваме. Влизаме в една реалност, която е по-близка до това, което може да се очаква за бежанците", каза той. Константинова го е уверила, че условията, които държавата предоставя за настаняване, са "добри" и "нямаме някакви прекалено лоши условия, просто не са в хотелите".

Днес, 31 май, е последният ден, в който украинците, които бяха настанени в хотели предимно по Черноморието, могат да останат там. Малка част от местата за настаняване са се съгласили да продължат да подслоняват бежанци по новия вариант на държавната програма за подкрепа на хотелиерите - 15 лв. за легло и храна на ден, вместо досегашните 40 лв.

Палатките в Сарафово са климатизирани и се изграждат по всички изисквания, които има за бежански лагер. Без палатките базата има 240 места, по данни на зам.-областния управител на Бургас Пламен Янев, цитиран от БНР. Първите 80 украинци вече са извозени с автобуси от Слънчев бряг.

Бежанският център в Елхово е ограден - тоест от затворен тип, в каквито би следвало да се настаняват незаконни мигранти, а не хора със статут на закрила. Той е оборудван с фургони за настаняване.

Пламен Янев обясни каква организация е създадена:

"От днес всички украинци, които желаят да бъдат настанени в държавни бази, ще бъдат настанявани първо в буферни центрове, където ще бъдат интервюирани индивидуално, не по телефона, реално установени техните нужди и след това ще им бъдат потърсени държавни бази, отговарящи техните нужди. Започваме с буферния център в Сарафово, след като свършат там местата, продължаваме в Елхово".

"В момента тече реорганизация на процесите, тъй като голяма част от украинските граждани от хотелите още не са заявили твърдите си желания къде и биха искали да бъдат настанени", обясни пък областният управител на Варна Благомир Коцев за ситуацията по Северното Черноморие, цитиран от бТВ. По думите му настаняването в т.нар. буферни центрове ще е временно и оттам ще продължи анкетирането на хората, за да заявят желанията си.

Държавната анкета, която бежанците трябваше да попълнят преди разселването в държавни бази в страната, бе публикувана на 24 май, а срокът да се върне отговор бе 27 май.

„Оказва се, че много от хората са си намерили други начини да бъдат настанявани. Търсят се квартири, отиват при познати и приятели, така че този процес в момента тече“, обясни областният управител на Варна. „Искаме да видим днес каква част от хората всъщност ще излязат от хотелите сами и тези, които са най-уязвими, разбира се, за тях ще бъдат осигурени държавни бази“, добави Коцев.

Преди седмица беше обявено, че около 7000 бежанци трябва да бъдат преместени от хотели край Варна във ведомствени бази. По данни от област Бургас около 2000 са украинските граждани, които трябва да напуснат днес хотелите по Южното Черноморие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024