Пълен абсурд в Народния театър: Директорът не разрешава на актриса от Македония да играе в пиеса на Морфов Снимка: © Getty Images

Статията е обновена на 15 февруари, след като ръководството на Народния театър анонсира, че все пак Биляна Пройковска ще играе в "Животът е прекрасен".

Може ли директорът на Народния театър да забрани на актриса от Северна Македония да излезе на сцената му, ако няма български паспорт?

Този абсурден въпрос е само част от поредния епизод на "гонката по устав", която е задействана срещу режисьора Александър Морфов след бунта му срещу назначението на бившия PR на ДПС Велислава Кръстева.

Докато служебният кабинет и президентството се опитват да поставят капак върху напрежението - или да го оставят да се разреши от само себе си - Морфов е поставен в ситуация, в която работата му по нови постановки е блокирана по административен път.

На 22 февруари е планиран спектакълът "Животът е прекрасен", режисиран от Александър Морфов. Постановката трябва да се състои в деня, в който се навършват 100 години от рождението на голямата българска театрална режисьорка Юлия Огнянова.

Пиесата обаче е поставена под опасност от провал, защото се налага смяна в актьорския състав поради здравословни причини. Директорът на театъра Васил Василев обаче отказва да я разреши - до 15 февруари, ден след като скандалът вече стана публичен.

Морфов е предложил вакантната роля да бъде предоставена на македонската актриса Биляна Пройковска, която играе в същата постановка в Скопие и я познава добре.

Билетите за представлението са продадени още през декември 2022, но и до днес директорът на театъра не е дал разрешение за привличането на Пройковска.

Отказът на Василев е мотивиран с това, че не е възможно актрисата да е от Македония, защото София и Скопие са в сложни политически отношения.

Възможността тя да играе в "Животът е прекрасен" се оказва само една - актрисата да има български паспорт. Това е условието, поставено пред режисьора.

Морфов е внесъл писмена докладна с искането си за смяната на актрисите преди близо 10 дни, но Васил Василев не е предоставил писмен отговор - мотивите за българския паспорт са съобщени в разговор с Александър Морфов. Ако не бъде одобрена актриса, която да е подготвена за ролята, има опасност представлението да се провали, защото до премиерата остава малко повече от седмица и са необходими репетиции.

След публикуването на информацията за блокирането на Пройковска - в сряда (седмица преди премиерата) Народният театър публикува съобщение, в което съобщава, че тя все пак ще влезе в юбилейната постановка.

В съобщението няма нито дума за мотивите, поради които това решение е бавено толкова дълго.

Съпругът на Биляна Пройковска - Деян Пройковски - е известен режисьор и бивш директор на Македонския народен театър, като е завършил висшето си образование в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в София. Пройковски има свой опит в Народния театър, където през 2019 г. поставя "Братя Карамазови" с участието на Владимир Пенев, Деян Донков, Велислав Павлов, Димитър Николов, Валери Йорданов, Йордан Биков, Йосиф Шамли, Ана Пападопулу, Александра Василева, Жорета Николова, Радина Кърджилова и др.

Пиеси на Александър Морфов и Явор Гърдев също се поставят в Северна Македония, без да се поставят подобни "паспортни" изисквания.

Още при първия отказ Морфов се е обадил в българския културен център в Скопие, откъдето са останали изумени от мотивите за спирането на македонската актриса - в момент, в който културата и изкуството би трябвало да работят за подобряване на отношенията между двете държави.

Скандалът с "Животът е прекрасен" не е единственият случай, в който Александър Морфов е изправен пред невъзможност да работи - отново чрез бюрократичен "мълчалив отказ".

За да може да започне репетиции по нова постановка, Морфов пуска заявления до директора с искане за разрешение. До този момент той няма отговор на докладната си, с която иска да започне работа от 1 февруари.

Неяснотата засяга не само режисьора, а и всички останали хора, които ще бъдат ангажирани в пиесата - обяснение за отказа няма.

Междувременно емблематичното за Александър Морфов "Хъшове" продължава да се играе пред пълен салон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024