Обрат след скандала в Народния театър: Македонската актриса Биляна Пройковска все пак ще играе в пиесата на Морфов

Абсурдната забрана на директора на Народния театър Васил Василев срещу актрисата от Северна Македония Биляна Пройковска вече е отменена.

Това се вижда от съобщение, с което се анонсира юбилейното издание на пиесата "Животът е прекрасен" на 22 февруари под режисурата на Александър Морфов.

В прессъобщението от 15 февруари - ден след публичния скандал, при който Василев отказал да разреши участие на македонска актриса заради обтегнатите политически отношения, освен ако тя нямала български паспорт - се посочва, че "в ролята на Серафима Илинична ще влезе македонската актриса Биляна Пройковска".

Уточнено е, че тя играе същата роля във версията на спектакъла под режисурата на Александър Морфов в Македонския народен театър в Скопие.

В информацията на Народния театър няма дума за това защо Василев е отказвал в продължение на около 10 дни да разреши участието на Пройковска.

Тя е предложена от режисьора Морфов поради необходимостта да се попълни вакантната роля поради здравословен проблем на титулярната актриса.

Спектакълът на 22 февруари трябва да се състои в деня, в който българският театър чества 100-годишнината от рождението на режисьорката Юлия Огнянова - един от авторите на превода на руския оригинален текст "Самоубиецът", по който е създаден "Животът е прекрасен". Александър Морфов е един от най-изявените ѝ ученици и също е работил по превода на пиесата, както посочват от самия Народен театър.

Административната блокада от страна на Васил Василев - при това със скандални условия пред участието на актрисата от Северна Македония Биляна Пройковска - обаче поставяше постановката пред риск от провал поради липсата на достатъчно време за подготовка.

Това е само един от примерите за продължаващата война, която ръководството на Народния театър води срещу Александър Морфов след бунта му срещу назначението на бившия партиен PR на ДПС Велислава Кръстева.

За да може да започне репетиции по нова постановка, Морфов пуска заявления до директора с искане за разрешение. До този момент той няма отговор на докладната си, с която иска да започне работа от 1 февруари.

Неяснотата засяга не само режисьора, а и всички останали хора, които ще бъдат ангажирани в пиесата - обяснение за отказа няма.

Пълен абсурд в Народния театър: Директорът не разрешава на актриса от Македония да играе в пиеса на Морфов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024