"Пълен блокаж": Арест на кадър на ВМРО наруши мира в коалицията Снимка: © МВР

Показният арест на Цветелина Кънева - директор на Басейнова дирекция-Пловдив - доведе до напрежение между ГЕРБ и министрите от ВМРО в правителството. Кънева е представител на партията на Красимир Каракачанов в администрацията на Министерството на околната среда, което е подчинено на Емил Димитров-Ревизоро. В понеделник тя беше изведена от сградата на дирекцията в Пловдив под съпровода на въоръжени и маскирани полицаи.

Това доведе до остра реакция както от страна на ресорния министър, така и от страна на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Димитров обвини полицията и прокуратурата в прилагането на крайни мерки срещу Кънева: "Беше неприятно да гледам как хора, въоръжени до зъби, извеждат една жена, която, очевидно, нито иска да бяга, нито има къде да избяга, нито ще ги застреля с химикалката. Това е тяхно право. То даже не е на прокуратурата, а на полицията - да си покажат новите играчки, да си покажат новите униформи".

Ревизоро твърди, че самата Кънева е сигнализирала прокуратурата в Пловдив по случаите, заради които тя е задържана. Едно от нарушенията е сондаж за вода на местния Захарен комбинат (собственост на арестувания Ветко Арабаджиев), на който са налагани две последователни глоби заради липса на измервателни устройства. Глобите са платени, но сондажът е останал без водомери, а прокуратурата не е реагирала на питанията от страна на Басейновата дирекция.

Димитров казва още, че ръководни служители от министерството подават оставка заради напрежението, под което ги поставят публичните полицейски акции. Той предупреди, че всеки момент може да се очаква току-що назначеният директор на РИОСВ - Пловдив да бъде подведен под отговорност за това, че години наред са депонирани отпадъци.

"Дoкoлкoтo знaм, oт 10 януaри нacaм (деня на ареста на Нено Димов, б.р.) oкoлo 30 cлужитeли oт миниcтeрcтвoтo нa oкoлнaтa cрeдa и вoдитe ca cи пуcнaли мoлбитe зa нaпуcкaнe. Тoвa e пълeн блoкaж в aдминиcтрaциятa. Хoрaтa нe cмeят дa cи нaпишaт cтaнoвищeтo, дa ce пoдпишaт и тръгвaт дa cи хoдят, зaщoтo нe чудят кoй утрe мoжe дa им ce изcипe c кaчулкитe", казва Ревизоро. "Ако премиерът реши, че не се справям с възложените ми задачи, е в правото си да ме освободи веднага, на мига и никой не би го питал защо. Негово право е, за да може да балансира, да управлява, да изкара мандата, да взима и такива решения. Дали на мен ми харесват, или не, това ще е друга тема".

Твърденията му се разминават с думите на окръжния прокурор Румен Попов, според когото "сигнали (до прокуратурата) има само когато медиите сигнализират за замърсяването на някоя река или за незаконно сметище".

Попов оценява щетата от незаконния сондаж на "Захарния завод" на 60 000 лева годишно. На територията на област Пловдив са засечени още поне 40 подобни незаконни инсталации за добив на вода. Прокурорът твърди, че Кънева се е забавила повече от 2 седмици с изпращането на документи, изискани от разследващите.

"Не може да се очаква 15-20 дни някой да ни отговори, при положение че всяко юридическо или физическо лице е длъжно да отговори на прокуратурата и полицията в рамките на досъдебното производство. Изисквахме документи и не ги получавахме в рамките на 15 дни и повече. Това наложи да се извърши претърсване и изземване", казва Румен Попов пред сайта "Под тепето".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обаче връща казуса от полето на наказателната политика към партийните конфликти.

"Не можеш да работиш нормално, когато всеки ден ти атакуват служителите... Какво да крием истината? Битката в РИОСВ и Басейнова дирекция беше между две лобита на ГЕРБ. Не за първи път насъскват Икономическа полиция и качулките срещу опонент. Явно така са научени да работят", казва Красимир Каракачанов.

Той е провел среща с премиера Бойко Борисов, за да изрази недоволството си от това, че кадрите на Обединени патриоти "се търсят само за работа, а като трябва да си измият ръцете, коалиционните партньори са виновни".

"Един ластик като се опъва - опъва, се къса накрая. А като се скъса, е трудно да го вържеш", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024