"Пълен блокаж": Арест на кадър на ВМРО наруши мира в коалицията Снимка: © МВР

Показният арест на Цветелина Кънева - директор на Басейнова дирекция-Пловдив - доведе до напрежение между ГЕРБ и министрите от ВМРО в правителството. Кънева е представител на партията на Красимир Каракачанов в администрацията на Министерството на околната среда, което е подчинено на Емил Димитров-Ревизоро. В понеделник тя беше изведена от сградата на дирекцията в Пловдив под съпровода на въоръжени и маскирани полицаи.

Това доведе до остра реакция както от страна на ресорния министър, така и от страна на вицепремиера Красимир Каракачанов.

Димитров обвини полицията и прокуратурата в прилагането на крайни мерки срещу Кънева: "Беше неприятно да гледам как хора, въоръжени до зъби, извеждат една жена, която, очевидно, нито иска да бяга, нито има къде да избяга, нито ще ги застреля с химикалката. Това е тяхно право. То даже не е на прокуратурата, а на полицията - да си покажат новите играчки, да си покажат новите униформи".

Ревизоро твърди, че самата Кънева е сигнализирала прокуратурата в Пловдив по случаите, заради които тя е задържана. Едно от нарушенията е сондаж за вода на местния Захарен комбинат (собственост на арестувания Ветко Арабаджиев), на който са налагани две последователни глоби заради липса на измервателни устройства. Глобите са платени, но сондажът е останал без водомери, а прокуратурата не е реагирала на питанията от страна на Басейновата дирекция.

Димитров казва още, че ръководни служители от министерството подават оставка заради напрежението, под което ги поставят публичните полицейски акции. Той предупреди, че всеки момент може да се очаква току-що назначеният директор на РИОСВ - Пловдив да бъде подведен под отговорност за това, че години наред са депонирани отпадъци.

"Дoкoлкoтo знaм, oт 10 януaри нacaм (деня на ареста на Нено Димов, б.р.) oкoлo 30 cлужитeли oт миниcтeрcтвoтo нa oкoлнaтa cрeдa и вoдитe ca cи пуcнaли мoлбитe зa нaпуcкaнe. Тoвa e пълeн блoкaж в aдминиcтрaциятa. Хoрaтa нe cмeят дa cи нaпишaт cтaнoвищeтo, дa ce пoдпишaт и тръгвaт дa cи хoдят, зaщoтo нe чудят кoй утрe мoжe дa им ce изcипe c кaчулкитe", казва Ревизоро. "Ако премиерът реши, че не се справям с възложените ми задачи, е в правото си да ме освободи веднага, на мига и никой не би го питал защо. Негово право е, за да може да балансира, да управлява, да изкара мандата, да взима и такива решения. Дали на мен ми харесват, или не, това ще е друга тема".

Твърденията му се разминават с думите на окръжния прокурор Румен Попов, според когото "сигнали (до прокуратурата) има само когато медиите сигнализират за замърсяването на някоя река или за незаконно сметище".

Попов оценява щетата от незаконния сондаж на "Захарния завод" на 60 000 лева годишно. На територията на област Пловдив са засечени още поне 40 подобни незаконни инсталации за добив на вода. Прокурорът твърди, че Кънева се е забавила повече от 2 седмици с изпращането на документи, изискани от разследващите.

"Не може да се очаква 15-20 дни някой да ни отговори, при положение че всяко юридическо или физическо лице е длъжно да отговори на прокуратурата и полицията в рамките на досъдебното производство. Изисквахме документи и не ги получавахме в рамките на 15 дни и повече. Това наложи да се извърши претърсване и изземване", казва Румен Попов пред сайта "Под тепето".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов обаче връща казуса от полето на наказателната политика към партийните конфликти.

"Не можеш да работиш нормално, когато всеки ден ти атакуват служителите... Какво да крием истината? Битката в РИОСВ и Басейнова дирекция беше между две лобита на ГЕРБ. Не за първи път насъскват Икономическа полиция и качулките срещу опонент. Явно така са научени да работят", казва Красимир Каракачанов.

Той е провел среща с премиера Бойко Борисов, за да изрази недоволството си от това, че кадрите на Обединени патриоти "се търсят само за работа, а като трябва да си измият ръцете, коалиционните партньори са виновни".

"Един ластик като се опъва - опъва, се къса накрая. А като се скъса, е трудно да го вържеш", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022