Анонсираните само преди няколко часа облекчения в противоепидемичния режим за големите магазини и молове бяха отменени в ранния следобед по нареждане на премиера Бойко Борисов. 

По нареждане на премиера Бойко Борисов, министърът на икономиката отменя Лъчезар Борисов издадените по-рано днес Указания, които бяха във връзка с изпълнение на Заповед № РД-01-173/18.03.2021 г. на министъра на здравеопазването, съобщават от ведомството. 

"Решението е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22 март 2021 г. до 31 март 2021 г.", се казва още в информацията от Министерството на икономиката. 

Отмяната на мерките на Лъчезар Борисов дойде малко след като двете браншови организации на заведенията в България публикуваха критична декларация, в която обвиниха правителството в дискриминация на малкия и среден бизнес спрямо големите търговски вериги и в липса на медицинска логика зад изключенията. 

Първоначалната заповед на икономическия министър гласеше, че магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има пряк достъп от улицата, могат да продължат своята дейност, спазвайки противоепидемичните мерки, каза Борисов. Магазините с нетна търговска площ над 300 кв.м. за нехранителни стоки, щяха да продължат своята дейност, като обосбят площ за достъп на клиентите си от не повече от 300 кв.м. с "преградни стени, ленти, щандове и други начини, които да не позволяват достъпа на клиенти извън обособената площ". Извън търговските обекти - на открити площи - също трябваше да може да се осъществява търговска дейност на открито, според указанията на министъра на икономиката.

Лъчезар Борисов твърдеше, че е взел тези решения след консултации със заинтересованите страни, както и че мерките са съгласувани с Министерството на здравеопазването. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство