Снимка: © Unsplash

Продължителната изолация по време на Covid-пандемията, заедно с икономическите последици за отделните семейства, са довели до повишен брой случаи на домашно насилие сред децата в България. Това гласи докладът на Eurochild* „Да растеш по време на пандемия: децата на Европа в епохата на COVID-19“, публикуван на 18 ноември.

В него са представени предизвикателствата пред децата по време на епидемията за 25 отделни държави, като информацията е събрана през август-септември 2020 г. За България в доклада пише още, че пандемията е повишила броя на случаите на реч на омразата в интернет и на влошаването на психичното здраве при децата и техните семейства.

„Тези рискови фактори наложиха намесата на висококвалифицирани специалисти, които да ги идентифицират и да вземат необходимите мерки“, пишат от Eurochild. „Нуждите обаче са удовлетворени само отчасти. Затова българските неправителствени организации за защита на правата на децата призовават властите да инвестират в увеличаване на капацитета от специалисти в системата за защита на децата. За да може рисковите фактори да бъдат открити още в ранен етап“.

От Eurochild отчитат, че през 2019 г. близо 34% от децата у нас са били подложени на риск от бедност или социално изключване.

Препоръките към страната ни включват създаване на алтернативни услуги за грижи за децата, намиращи се в уязвима среда, промотиране на осиновяването и осигуряване на нормално детство в семейна среда за децата от 0 до 3 години. А по-големите, за които вече домовете не могат да полагат грижи, да получат адекватна финансова помощ, за да започнат своя независим начин на живот.

Пандемията Covid-19 оказа драматично влияние върху живота и правата на децата в цяла Европа. През 2020 г. децата в Европа са били в повишен риск от бедност заради пандемията, сочи докладът. В държави като Гърция, Унгария, Румъния и Словакия се е наблюдавало увеличаване на броя на родителите, които не могат да се грижат за семейството си както преди епидемията – заради понижаване на заплатите или безработица. В тези страни броят на децата в алтернативни грижи се е увеличил с цели 30%.

Случаите на деца, изложени на домашно насилие и проблеми с психичното здраве, също нарастват на целия континент. Причините са комплексни - комбинация от финансови проблеми и несигурност за бъдещето. Освен в България, такъв проблем има в Дания, Англия, Естония, Финландия, Франция , Латвия, Румъния, Словения и Португалия.

„Нашата задача е и да надградим констатациите и да предложим специфични мерки за конкретни и трайни отговори на тези предизвикателства“, споделя генералният директор на Eurochild Жана Хейнсуърт.

Докладът идентифицира пропуски и проблеми в националните политики при използването на европейските фондове. Сред наблюдаваните държави, днес само 7 са насочили политически инструменти за борба с детската бедност, докато 6 имат определени мерки, а 8 държави имат недостатъчна подкрепа. Докладът също споделя добри практики и призиви за действия и изброява 6 приоритета на европейско и национално ниво.

Като №1 е посочен приоритетът за определяне на национални цели за намаляване на детската бедност и поставяне на децата в основата на плановете за възстановяване. Предлага се създаване на европейска гаранция за деца, насърчаване на мултидисциплинарен подход за справяне с детската бедност, инвестиции, по-добро разпределяне на наличните ресурси от ЕС и признаване на децата като „равнопоставени партньори“.

„Децата плащат наистина висока цена за ефектите на Covid-19. Вярвам, че няма устойчиво възстановяване и устойчиво бъдеще, без да поставим децата в центъра ”, каза президентът на Eurochild Мари-Луиз Колейро Прека.

Ситуацията с правата на децата, мерките и специфичните предизвикателства ще бъдат обсъдени по време на поредицата уебинари „Да поставим децата в центъра на възстановяването на Европа“ - на 18, 19 и 20 ноември. В последния ден България ще е един от домакините на уебинара по случай Световния ден на детето. Темата ще е „Защо и как защитата на правата на децата укрепва нашите демокрации?“.


* Eurochild се застъпва за правата и благосъстоянието на децата да бъдат в основата на вземането на политики. Това е мрежа от почти 200 членове в 35 държави, които работят с деца и се стремят към общество, което зачита правата им. "Ние влияем върху политиките, изграждаме вътрешен капацитет, улесняваме взаимното обучение и обмен на практики и изследвания. Конвенцията на ООН за правата на детето е основата на цялата ни работа", споделят от организацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори