Снимка: © Unsplash

Продължителната изолация по време на Covid-пандемията, заедно с икономическите последици за отделните семейства, са довели до повишен брой случаи на домашно насилие сред децата в България. Това гласи докладът на Eurochild* „Да растеш по време на пандемия: децата на Европа в епохата на COVID-19“, публикуван на 18 ноември.

В него са представени предизвикателствата пред децата по време на епидемията за 25 отделни държави, като информацията е събрана през август-септември 2020 г. За България в доклада пише още, че пандемията е повишила броя на случаите на реч на омразата в интернет и на влошаването на психичното здраве при децата и техните семейства.

„Тези рискови фактори наложиха намесата на висококвалифицирани специалисти, които да ги идентифицират и да вземат необходимите мерки“, пишат от Eurochild. „Нуждите обаче са удовлетворени само отчасти. Затова българските неправителствени организации за защита на правата на децата призовават властите да инвестират в увеличаване на капацитета от специалисти в системата за защита на децата. За да може рисковите фактори да бъдат открити още в ранен етап“.

От Eurochild отчитат, че през 2019 г. близо 34% от децата у нас са били подложени на риск от бедност или социално изключване.

Препоръките към страната ни включват създаване на алтернативни услуги за грижи за децата, намиращи се в уязвима среда, промотиране на осиновяването и осигуряване на нормално детство в семейна среда за децата от 0 до 3 години. А по-големите, за които вече домовете не могат да полагат грижи, да получат адекватна финансова помощ, за да започнат своя независим начин на живот.

Пандемията Covid-19 оказа драматично влияние върху живота и правата на децата в цяла Европа. През 2020 г. децата в Европа са били в повишен риск от бедност заради пандемията, сочи докладът. В държави като Гърция, Унгария, Румъния и Словакия се е наблюдавало увеличаване на броя на родителите, които не могат да се грижат за семейството си както преди епидемията – заради понижаване на заплатите или безработица. В тези страни броят на децата в алтернативни грижи се е увеличил с цели 30%.

Случаите на деца, изложени на домашно насилие и проблеми с психичното здраве, също нарастват на целия континент. Причините са комплексни - комбинация от финансови проблеми и несигурност за бъдещето. Освен в България, такъв проблем има в Дания, Англия, Естония, Финландия, Франция , Латвия, Румъния, Словения и Португалия.

„Нашата задача е и да надградим констатациите и да предложим специфични мерки за конкретни и трайни отговори на тези предизвикателства“, споделя генералният директор на Eurochild Жана Хейнсуърт.

Докладът идентифицира пропуски и проблеми в националните политики при използването на европейските фондове. Сред наблюдаваните държави, днес само 7 са насочили политически инструменти за борба с детската бедност, докато 6 имат определени мерки, а 8 държави имат недостатъчна подкрепа. Докладът също споделя добри практики и призиви за действия и изброява 6 приоритета на европейско и национално ниво.

Като №1 е посочен приоритетът за определяне на национални цели за намаляване на детската бедност и поставяне на децата в основата на плановете за възстановяване. Предлага се създаване на европейска гаранция за деца, насърчаване на мултидисциплинарен подход за справяне с детската бедност, инвестиции, по-добро разпределяне на наличните ресурси от ЕС и признаване на децата като „равнопоставени партньори“.

„Децата плащат наистина висока цена за ефектите на Covid-19. Вярвам, че няма устойчиво възстановяване и устойчиво бъдеще, без да поставим децата в центъра ”, каза президентът на Eurochild Мари-Луиз Колейро Прека.

Ситуацията с правата на децата, мерките и специфичните предизвикателства ще бъдат обсъдени по време на поредицата уебинари „Да поставим децата в центъра на възстановяването на Европа“ - на 18, 19 и 20 ноември. В последния ден България ще е един от домакините на уебинара по случай Световния ден на детето. Темата ще е „Защо и как защитата на правата на децата укрепва нашите демокрации?“.


* Eurochild се застъпва за правата и благосъстоянието на децата да бъдат в основата на вземането на политики. Това е мрежа от почти 200 членове в 35 държави, които работят с деца и се стремят към общество, което зачита правата им. "Ние влияем върху политиките, изграждаме вътрешен капацитет, улесняваме взаимното обучение и обмен на практики и изследвания. Конвенцията на ООН за правата на детето е основата на цялата ни работа", споделят от организацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти