Двадесетте най-богати футболни клубове в света са пропуснали възможност да отчетат над 2 млрд. евро допълнителни приходи заради пандемията Covid-19. Тя прекъсна всички европейски първенства през пролетта на 2020 г.

Данните са от традиционния годишен доклад на Deloitte, които следят финансовото състояние на футболните клубове. 24-ото издание на „Football Money League“ показва, че епидемията е повлияла на отборите значително през сезон 2019/2020 и през първата половина на настоящата кампания – 2020/2021.

Топ 20 на най-богатите е съставен само от европейски клубове. За изминалата година те са реализирали общи приходи от 8,2 млрд. евро, което е спад с цели 12 на сто спрямо предходната.

Най-голям спад се вижда в печалбите от телевизионно излъчване – понижението е с 23%. Приходите в деня на мача са съкратени със 17 на сто, или с 257 млн. евро. Това е следствие на липсата на фенове по стадионите.

Интересното в доклада е, че приходите от реклама за 20-те клуба са дори повече в сравнение със сезон по-рано. Те отчитат 3% повишение, като причината е силната им позиция като марки на световния пазар, непрекъснатата продажба на артикули и различни абонаменти.

Въпреки че е изправен пред банкрут, „Барселона“ е на първо място по реализирани приходи по време на падемията. Каталунците запазват позицията, която заемаха година по-рано. Клубът е отчел 715,1 млн. евро печалби, но понижението е с цели 125 млн., или с 15%.

На втора позиция е „Реал“ (Мадрид) с пасив от само 0,2 млн. евро., а на трето място е германският първенец и победител в последното издание на Шампионската лига „Байерн“ (Мюнхен) с 634,1 млн. приходи.

„Реал“ отчита 42 млн. по-ниски печалби в сравнение с предходната година, но със сигурност е в по-добра позиция от прекия си конкурент. „Барселона“ обяви, че дълговете на клуба са цели 1,17 млрд. евро. От тях 730 млн. са дължими в краткосрочен период, а 266 млн. трябва да бъдат върнати до 30 юни.

Заплатите на първия отбор на „блаугранас“ бяха намалени заради пандемията, но медиите в Испания пишат, че каталунците са „на ръба на фалита“.

Четвъртата позиция в класацията е за „Манчестър Юнайтед“. 20-кратните шампиони на Англия са отчели спад в приходите с цели 19% и са най-засегнатият богат клуб по време на пандемията. За първи път „червените дяволи“ изпадат от топ 3 на класацията „Money League“ на Deloitte.

В доклада си компанията обяснява причините за кризата при „Юнайтед“ – те не участваха в най-комерсиалния футболен турнир Шампионската лига през 2019/2020, а също така пострадаха от намаление на приходите в деня на мача и от спада в печалбите за телевизионни права. В Англия това перо представлява изключително важна част от постъпленията в клубните каси.

„Дяволите“ са с приходи от 580 млн., а позиция по-надолу е шампионът на Висшата лига „Ливърпул“ – с 558 млн. Малко след тях се нарежда „Манчестър Сити“, а финалистът от миналогодишното издание на Шампионска лига ПСЖ е седми. Топ 10 допълват „Челси“, „Тотнъм“ и „Ювентус“.

Малко по-надолу са „Арсенал“, „Борусия“ (Дортмунд), „Атлетико“ (Мадрид), „Интер“, „Зенит“, „Шалке 04“, „Евертън“, „Лион“, „Наполи“ и „Айнтрахт“ (Франкфурт).

От топ 20 само руският „Зенит“ и английският „Евертън“ отчитат увеличение на приходите спрямо предходната година.

„Няма съмнение, че този период е един от най-предизвикателните за футбола“, каза Дан Джоунс от Sports Business Group на Deloitte. „Цялостното влияние на Covid-19 относно финансите може да не бъде разгърнато дори с години напред. За щастие, глобалната пандемия подчерта важността спорта за обществото“.


Този текст е част от newsletter-а на "Булевард България". Ако искате да получавате избрани от екипа ни статии веднъж седмично, абонирайте се тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024