Панелки в езерото: Проект, одобрен от Столична община, не се хареса на жителите на ж.к. "Дружба" Снимка: © Район "Искър" - Столична Община

Проект за арт инсталация в езерото на ж.к. „Дружба“, който представлява умален модел на два емблематични панелни блока, предизвика остри реакции от жителите на квартала към Столична община и към автора Мина Минов.

Проектът „Блок в езерото“, чието реализиране ще струва 16 хиляди лева, е спечелил в нова програма на СО „Навън“ – Направление 2 „Открито“ – за подкрепа на артистични намеси в градска среда. Планира се инсталацията да се постави в средата на езерото и да служи като къщичка за птици, включително за патиците, които го обитават.

Авторът определя проекта като „приятелски и добронамерен хумор и закачка“, но повечето жители на „Дружба“ са против поставянето на „соц-паметник“ в езерото. Оказва се, че и кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков има резерви към „Блок в езерото“, който е одобрен от творческа комисия към СО.

Инсталацията ще е минимодел на двойката блокове 67 и 68, които са свързани помежду си и оформят буквата „Н“. Макетът ще е с тегло 350 кг, ще се издига на 3,4 метра над водата и ще е с площ 4,6 на 6 метра. Планът е да е готов до май 2023 г., а работата да започне този май.

"Двойната функция на обекта - едновременно модел реплика и в същото време къщичка за птиците от езерото, смятам, че позволява на посетителите на парка да съзерцават със самоирония, да видят себе си, своя живот, своя имот като отражение във водата на езерото", заявява изпълнителят Мина Минов в писмената си обосновка.

Мотивите на художника със сигурност не са представени по най-убедителния начин. Той признава, че е съставил проекта за една седмица и поради това не е имал възможност да проучи повече информация за сградата, която иска да превърне в минимакет.

Той иска полудивите патици да получат „странната възможност да заживеят временно в тази забележителна модернистична архитектура“. Един от участниците в общественото обсъждане обаче го контрира с твърдение, че „патиците едва ли ще предпочетат металния паметник за размножаване“, който през лятото ще се нагрява до много високи температури.

Минов казва още, че арт инсталацията ще представлява разглобяема метална конструкция, покрита с водоустойчиви панели. Тя ще е върху понтон, закотвен в езерото. В основата ще има дупки – входове към вътрешността, която ще е застлана със сено и оформена така, че да се използва от птиците.

„Хората, отиващи да прекарат време в парка, обикновено го търсят като място, което би ги откъснало от урбанизираното им ежедневие. И тук идва една може би зла ирония, при която се получава така, че в езерото се е появил нов блок... Обичам изкуство, което ме поставя в неочаквана ситуация, изненадва, провокира, и се опитвам да правя и аз самият такива неща. Нямам ясно изградена идея какво трябва да бъде съвременното публично изкуство“, гласи още обосновката на автора.

Минов е завършил изобразително изкуство в Института „Франк Мор“ в нидерландския град Грьонинген, за кратко е учил в „Хънтър Колидж“ в Ню Йорк, има диплома по скулптура от Националната художествена академия в София. Правил е изложби в българската столица, в Ню Йорк, в Нидерландия и Германия, пише в официалния му сайт. Печелил е и няколко престижни награди.

Идеята му за езерото в „Дружба“ обаче среща редица критики. Една от тях е, че „никъде в Европа вече няма залитания по соц-естетиката“, които биха оправдали този проект.

Други граждани подчертават, че свързват езерото с красотата на водата и природата. „Паркът е едно от най-красивите места в района, а не панелените блокове“.

„Аз не съм социален или екологичен активист, когато става въпрос за работата ми като художник“, пише Мина Минов в коментар във Facebook. „Въпреки че това са каузи, по които винаги има нужда да се работи, това не съм аз и не мога да се преструвам на нещо, което не съм. Искрено се възхищавам от формата на избраната за модел сграда, но явно този период от историята на архитектурата си остава табу за много хора“.

Друга от критиките срещу автора е, че „общността е поставена в пасивна роля – да слуша експерта, гения, артиста, и да си прави някакви заключения“.

„Мина е с ясното съзнание, че птиците по-скоро няма да живеят там. А защо наистина не се погрижим за да живеят там? Няма да е достатъчно съвременно изкуство ли? Вместо да иронизираме хората, а и себе си не знам от коя висота, би трявбало да се учим да приемаме, трансформираме, облагородяваме, грижим за това което имаме“, гласи един от коментарите във Facebook.

Други подкрепят Минов и смятат, че целта на проекта е именно да бъде „ироничен“. Някои пишат, че харесват „добре изложената позиция“ на автора за съвременно изкуство в градска среда.

„Вместо да съучастваме в проекта на Мина и да коментираме какво той вече показва и как работи, пак съжаления, пак ретрооценки“, коментира потребител в социалната мрежа.

Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков и общинската съветничка Лорита Радева обещаха да запознаят ръководството на Столична община и Столичния общински съвет с мненията на хората, преди да стане късно и проектът да получи "зелена светлина".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023