Папа Франциск дари мощите на светци от древна Сердика на патриарх Неофит Снимка: © Апостолическа нунциатура в София

С тържествен камбанен звън в София бяха посрещнати мощите на свети Климент, папа Римски, и светия мъченик Потит - двама от най-важните светци на древна Сердика.

Мощите са дар от папа Франциск за патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит. Предаването им е знак на добра воля и своеобразно продължение на апостолическото му посещение в България на 5-7 май 2019 г.

Светите мощи ще бъдат съхранявани и изложени за поклонение в древната църква "Света София".


Церемонията по предаването на мощите се случи в сградата на Софийската митрополия в четвъртък, 27 февруари, като дарът беше представен на Негово светейшество патриарх Неофит от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

"Днес мощите на Свети Климент, папа Римски се връщат заедно с тези на свети Потит по тези земи, в които живяха двамата свети мъченици, по местата, видели мисионерското дело на светите братя Кирил и Методий", казва монсеньор Пекорари. Според него, „ценният дар на мощите е знак на желанието на Папата да търси и да се моли за единството на християните и на взаимното уважение, характеризиращо отношенията между Светия престол и Българската патриаршия.“

Патриарх Неофит посрещна дарените мощи на древнопросиялите Сердикийски светци и мъченици като „голяма благодат за нашата Българска православна църква, като пазителка и продължителка на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици".

Историческата традиция гласи, че Свети Климент и Свети Потит са свързани с древната Сердика, като Свети Климент е считан за първия епископ на Сердика. Именно Светите братя Кирил и Методий пренасят неговото тяло в Рим.

В енцикликата на Папа Лъв XIII, „Grande Munus“ пише: „... (двамата братя), които заминаха за Рим, донесоха мощите на Свети Климент със себе си. При тази новина (папа) Адриан II, който беше наследник на покойния (папа) Николай, придружен от духовенството и народа, за да станат свидетели на голяма чест, излезе да посрещне знаменитите гости. Тялото на Свети Климент, прославено от чудеса, с тържествена церемония е пренесено в базиликата, издигната по времето на Константин, върху руините на бащиния дом на смелия мъченик ...“.

Свети Потит е родом от Сердика и изживява своето мъченичество по времето на император Антон Пий и е погребан в италианската Пулия, в днешния град Трикарико. Той е считан за първият сердикийски светец и един от десетте софийски светци, като името му е свързано с многобройни чудотворни изцеления.

Патриарх Неофит посочи, че светците са "духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народи".

"Пред тази свята памет, съчетана с празненствата посветени на Светите братя Кирил и Методий, всяка година българска църковна делегация се покланя в древния храм „Сан Клементе“ в Рим, като по този начин засвидетелства и своята благодарност пред Римския епископ“, казва още българският патриарх.

Той припомня, че това е пореден жест на добра воля от страна на Ватикана, след като папа Йоан-Павел II (2002) и папа Бенедикт XVI (2006) дариха на България мощи на св. Дасий Доростолски и св. Георги Победоносец.

„Свидетелство на вярата на светиите и мъчениците Христови е ясно доказателство за нашите добри отношения, които пребъдват и ще продължават в мир, разбирателство и взаимно уважение", казва още патриархът.

Светите мощи на светите Климент, папа римски, и Потит, мъченик, ще бъдат съхранявани и изложени за поклонение в древната църква „Света София, изградена в годините, когато Църквата все още не е разделена. Тържествата, посветени на светите мощи, ще продължат на 24 и 25 март, когато ще бъдат преместени от сградата на Софийската митрополия, в църквата „Света София“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024