Снимка: © Апостолическа нунциатура в София

С тържествен камбанен звън в София бяха посрещнати мощите на свети Климент, папа Римски, и светия мъченик Потит - двама от най-важните светци на древна Сердика. 

Мощите са дар от папа Франциск за патриарх Неофит в качеството му на Софийски митрополит. Предаването им е знак на добра воля и своеобразно продължение на апостолическото му посещение в България на 5-7 май 2019 г. 

Светите мощи ще бъдат съхранявани и изложени за поклонение в древната църква "Света София". 


Церемонията по предаването на мощите се случи в сградата на Софийската митрополия в четвъртък, 27 февруари, като дарът беше представен на Негово светейшество патриарх Неофит от апостолическия нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари. 

"Днес мощите на Свети Климент, папа Римски се връщат заедно с тези на свети Потит по тези земи, в които живяха двамата свети мъченици, по местата, видели мисионерското дело на светите братя Кирил и Методий", казва монсеньор Пекорари. Според него, „ценният дар на мощите е знак на желанието на Папата да търси и да се моли за единството на християните и на взаимното уважение, характеризиращо отношенията между Светия престол и Българската патриаршия.“

Патриарх Неофит посрещна дарените мощи на древнопросиялите Сердикийски светци и мъченици като „голяма благодат за нашата Българска православна църква, като пазителка и продължителка на делото на Светите братя Кирил и Методий и техните свети ученици". 

Историческата традиция гласи, че Свети Климент и Свети Потит са свързани с древната Сердика, като Свети Климент е считан за първия епископ на Сердика. Именно Светите братя Кирил и Методий пренасят неговото тяло в Рим. 

В енцикликата на Папа Лъв XIII, „Grande Munus“ пише: „... (двамата братя), които заминаха за Рим, донесоха мощите на Свети Климент със себе си. При тази новина (папа) Адриан II, който беше наследник на покойния (папа) Николай, придружен от духовенството и народа, за да станат свидетели на голяма чест, излезе да посрещне знаменитите гости. Тялото на Свети Климент, прославено от чудеса, с тържествена церемония е пренесено в базиликата, издигната по времето на Константин, върху руините на бащиния дом на смелия мъченик ...“.

Свети Потит е родом от Сердика и изживява своето мъченичество по времето на император Антон Пий и е погребан в италианската Пулия, в днешния град Трикарико. Той е считан за първият сердикийски светец и един от десетте софийски светци, като името му е свързано с многобройни чудотворни изцеления. 

Патриарх Неофит посочи, че светците са "духовен мост между Българската църква и Римската църква, и чието голямо духовно и благодатно действие вече векове наред съгрява сърцата на българския и италианския народи". 

"Пред тази свята памет, съчетана с празненствата посветени на Светите братя Кирил и Методий, всяка година българска църковна делегация се покланя в древния храм „Сан Клементе“ в Рим, като по този начин засвидетелства и своята благодарност пред Римския епископ“, казва още българският патриарх. 

Той припомня, че това е пореден жест на добра воля от страна на Ватикана, след като папа Йоан-Павел II (2002) и папа Бенедикт XVI (2006) дариха на България мощи на св. Дасий Доростолски и св. Георги Победоносец. 

„Свидетелство на вярата на светиите и мъчениците Христови е ясно доказателство за нашите добри отношения, които пребъдват и ще продължават в мир, разбирателство и взаимно уважение", казва още патриархът.

Светите мощи на светите Климент, папа римски, и Потит, мъченик, ще бъдат съхранявани и изложени за поклонение в древната църква „Света София, изградена в годините, когато Църквата все още не е разделена. Тържествата, посветени на светите мощи, ще продължат на 24 и 25 март, когато ще бъдат преместени от сградата на Софийската митрополия, в църквата „Света София“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пламен Николов: България не е имала премиер като мен досега

Изчегъртването "няма да е стратегия на правителството"

Слави Трифонов реши да изясни "тайминга" на номинацията на Пламен Николов

ИТН се разграничи от "спекулациите" около кандидатурата на Петър Илиев

“Делта” вариантът вече преобладава в България

63% от секвенираните проби са с новия вариант

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"

От кастинга за политици на Слави Трифонов до премиерския мандат

"Към себе си" от бъдещия премиер на България

"Светлите примери" на следващия министър-председател

Несъбраните такси от хазарт са около 700 млн. лв., а само 5% са върнати по съдебен път

Асен Василев уличи ДКХ в "активни действия, които са позволили тези пари да не бъдат търсени и да не бъдат събрани"