Папа Франциск е поискал да се срещне с Путин, но вратата на Кремъл остава затворена Снимка: © Getty Images

Опитите на папа Франциск да посредничи за примирие в Украйна засега се сблъскват с мълчание от страна на Кремъл.

Папата разказва, че планираната му среща с Московския патриарх Кирил на 14 юни в Йерусалим е отложена за неопределен срок, а молбата му за визита в Москва и разговор с Владимир Путин все още остава без отговор.

"В първия ден на войната се обадих на украинския президент Володимир Зеленски, но не се обадих на Путин. Исках да направя ясен жест, така че целият свят да го види. Двадесет дни след началото на войната помолих кардинал Паролин да изпрати послание на Путин, че съм готов да отида в Москва. Разбира се, ръководителят на Кремъл трябва да го разреши. Все още не сме получили отговор и все още настояваме, макар че се опасявам, че Путин може да не иска тази среща сега", казва папа Франциск в интервю за "Кориере дела сера".

Засега той не смята да пътува до Украйна, макар че изпраща в Киев двама кардинали за четвърти път.

"Първо трябва да отида в Москва, първо трябва да се срещна с Путин. Но аз съм духовник, правя каквото мога. Путин трябва да отвори вратата", казва още той.

Папа Франциск разказва, че е провел 40-минутен разговор с руския патриарх по Zoom, като в половината от времето Кирил е чел на глас руските официални оправдания за началото на войната.

"Послушах го и му казах: Нищо не разбирам. Братко, ние не сме държавни свещенослужители, не можем да използваме езика на политиката, а този на Исус. Трябва да търсим начини за постигане на мир, да прекратим огъня. Патриархът не може да се превръща в църковен прислужник на Путин", казва още папа Франциск.

Двамата са решили да отложат срещата си на 14 юни, въпреки че планираният разговор не е имал нищо общо с войната в Украйна.

"Той се съгласи: "Нека да го отменим, би могло да се разтълкува двусмислено", казва папа Франциск пред италианския вестник.

Той разказва още, че е провел разговор с унгарския премиер Виктор Орбан, според когото "руснаците имат план и според него всичко ще свърши на 9 май".

Папата обаче е скептичен на фона на ескалацията в последните дни: "Аз съм песимист, но трябва да направим всичко възможно, за да спрем войната".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024