Папа Франциск призова мир за украинския народ и просветление за руския Снимка: © Getty

След Великденската неделна литургия за католиците, Папа Франциск произнесе своето великденско послание и благословия ,,Урби ет орби" ( Urbi et Оrbi, от латински „Към града и света“), като подчерта радостната надежда, която носи Христовото възкресение.

Литургията се излъчи на живо по целия свят, като на площада "Свети Петър" и околните алеи във Ватикана хората наброяваха над 100 хиляди. Около 30 хиляди цветя, дарени от Нидерландия, красяха площада и балкона на Папа Франциск.

,,Нека бързо поемем по пътя на мира и братството", обърна се Светият отец към публиката. ,,Помогнете на възлюбения украински народ по пътя му към мира и излъчвайте вашата Великденска светлина към руския народ", насърчи той.

Reuters тълкува думите му като призив към руския народ да търси истината за инвазията на страната в Украйна.

,,Утешавайте ранените и онези, които са загубили любимите си във войната, и нека военнопленниците се върнат живи и здрави при семействата си", продължи Франциск.

Той изрази силно безпокойство и заради ,,атаките през последните дни" в Близкия изток, които според него заплашват диалога между Израел и Палестина.

Необичайно студеното време за сезона принуди 86-годишния Франциск да пропусне планираната си служба на открито в петък, поради което тя се състоя днес.

Мост към живота

В своето Великденско послание Папа Франциск започна първо с обявяването на радостното послание на този ден - чрез Иисус е извършено преминаването на човечеството от смъртта към живота, от греха към благодатта, от страха към увереността и от опустошението към общението.

Франциск отправи специален поздрав към болните, бедните, възрастните и всички страдащи, за да могат да преживеят преминаването от скръб към утеха. Той призова всички да помнят и да се радват, че „Господ ни е построил мост към живота“ в победата над смъртта, превръщайки го за хората в „най-важния и красив ден в историята“.

,,Христос воскресе. Той наистина воскресе!”

Папата обясни как думата „наистина“ в прокламацията за Великден подчертава, че възкресението на Господ е реалност, а не само пожелателно мислене. Това означава, че пътуването на човечеството има сигурна основа в надеждата. Следователно може да продължи напред с увереност в посрещането на многобройните предизвикателства сега и в бъдеще.

Франциск припомни примера на първите ученици, свидетели на възкресението, като описа как всички те са бързали да съобщят на другите тази блага вест. Човечеството е призовано и днес „да побърза“ да посрещне Иисус Христос, целта на нашето пътуване и надеждата на света.

„Нека и ние побързаме да напреднем по пътя на взаимното доверие: доверието между отделните хора, народите и нациите“, каза той. „Нека си позволим да изпитаме удивление от радостното възвестяване на Великден, от светлината, която осветява тъмнината и мрака, в който твърде често нашият свят се оказва обгърнат.“

Франциск разгледа и спешните усилия, необходими за разрешаването на конфликти и разделения. Той обърна внимание на следването на пътя на мира и братството. Папата похвали онези, които правят всичко възможно, за да предложат помощ на нуждаещите се и приветства онези, които бягат от войната и бедността. Той помоли Господ да отвори сърцата на всички ни, за да направим същото.

Светлина на Великден в Украйна и Русия

Папата се помоли за мир за "любимия украински народ" и призова светлината на Великден да огрее народа на Русия.

,,Нека Господ утеши ранените и всички, които са загубили близки поради войната, нека затворниците се завърнат у дома и цялата международна общност се стреми да сложи край на войната в световен мащаб", продължи Франциск.

Папата говори за Сирия, която все още чака мир, и за жертвите на земетресението в Турция, която също се нуждае от постоянната ни солидарност.

Изцеление на разделянето

Главата на католическата църква си спомни за свещения град Йерусалим и се помоли за възобновяване на диалога между израелци и палестинци, за да възтържествува мирът. Той поиска и помощ за Ливан, която се бори да си възвърне стабилността и единството.

Папата спомена и Тунис, като се молеше младите и страдащите от социални и икономически затруднения да не губят надежда и да намерят начини да изградят бъдеще на мир и братство.

Мир и помирение

Папата поиска помощ за Хаити, където социалните и икономически трудности все още тежат на всички, борещи се за изход от многобройните предизвикателства.

,,Нека Господ подкрепи усилията за мир и помирение в Етиопия и в Южен Судан и Демократична република Конго.", припомни той. ,,И утеха за жертвите на международния тероризъм, особено в Буркина Фасо, Мали, Мозамбик и Нигерия."

Папа Франциск припомни и християнските общности, празнуващи Великден в Никарагуа и Еритрея, като се молеше за тях и за всички граждани, за да могат свободно и публично да изповядват вярата си.

След това папата спомена Мианмар и каза, че мирът може да надделее и да просвети сърцата на лидерите, така че „дълбоко засегнатите рохинги да могат да намерят справедливост“.

Уважение към човешкото достойнство

,,Нека Господ даде утеха на бежанците, депортираните, политическите затворници и мигрантите, особено на най-уязвимите.", каза върховният йерарх на католическата църква.

Той призова всички ние да помогнем на жертвите на глада, злоупотребата с наркотици, трафика на хора и всички други форми на робство, докато се молим на Господ да вдъхнови лидерите на нациите да осигурят уважение към човешкото достойнство, за да могат социалните рани да бъдат излекувани.

„Братя, сестри, нека преоткрием удоволствието от пътуването, нека ускорим сърдечния ритъм на надеждата и изпитаме предвкусването на красотата на Рая! Днес нека съберем енергията да напредваме в доброто към самата Доброта, която никога не разочарова...Нека Ти, Господарят на живота, ни насърчиш в нашето пътуване, както направи с учениците във вечерта на Великден : 'Мир на теб!'.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024