Израел нанесе удари по Сирия Снимка: © Getty

Израел нанесе артилерийски удари по Сирия в неделя сутринта, след като няколко ракети бяха изстреляни оттам и паднаха в окупираните от Израел Голански възвишения, съобщи израелската армия.

Ударът на Израел и ракетните атаки от Сирия - за които никой не е поел отговорност, са част от ескалиращо напрежение в региона.

"В отговор на ракетите, изстреляни от Сирия към Израел по-рано днес, артилерията на ЦАХАЛ в момента нанася удари на сирийска територия", съобщиха военните в Twitter и добавиха, че "в този момент дрон нанася удари по пусковите установки в Сирия, от които са изстреляни ракети към израелска територия".

В събота вечерта 6 ракети бяха изстреляни към Израел, като две от тях се приземиха в окупираните от Израел Голански възвишения. Поне една е била прехваната от израелската система за противовъздушна отбрана.

Районът на Голанските възвишения е планински масив с площ 1 200 кв. км. Той граничи с Ливан и е завзет от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 г. По-късно Израел го анексира, което никога не е признато от международната общност.

Ескалацията на насилието се случва по време на мюсюлманския пост Рамадан, еврейската Пасха и християнския Великден.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024