Папа Франциск с революция във Ватикана: Ще изместят ли жените кардиналите? Снимка: © Getty Images

Да обърнеш управленският орган на Католическата църква с хастара нагоре. Общо взето това е резултатът от деветгодишната реформа, провеждана от папа Франциск, която най-накрая има вече конкретни измерения. След промените не само кардинали и епископи, но всеки кръстен и католик, включително жени, ще може да оглавява ватиканските министерства. Това гласи новата конституция за централната администрация на Светия Престол.

Католическата църква и Светият Престол се управляват от така наречената Римска курия, управленският орган. Той е съставен от Държавния секретариат - централната администрация, и от различни конгрегации (министерства). Векове наред, тези учреждения са били оглавявани само от кардинали или в най-лошия случай от епископи.

Новият документ влиза в сила на 5 юни, тази година празник Петдесетница като бе обявен на друг важен празник - 19 март, Свети Йосиф, и девета годишнина от възкачването на папа Франциск на папския престол.

В преамбюла се посочва, че "папата, епископите и свещениците не са единствените евангелизатори в църквата", като "обикновените мъже и жени" - се казва в документа - "би трябвало да имат управленски и отговорни роли в централната администрация на Католическата църква".

Единственото условие е да са добри и морални вярващи, да са квалифицирани и папата да ги избере. Със сигурност обаче поне две учреждения ще продължат да бъдат водени от свещеници, министерството за епископите и министерството за клира (свещениците).

Според новата конституция ролята на обикновените католици е много важна, защото те са "близко до семейния живот и обществената действителност".

Въпросът обаче дали Ватиканът ще може да привлече висококвалифицирани кадри остава отворен. Не е тайна, че заплатите са доста ниски, особено ако човек има семейство. Предимство е, че заедно с длъжността върви и ведомствен апартамент в центъра на Рим.

Реформата е част от новата визия на Папата за децентрализирана и мисионерска църква, посветена на дела на евангелизация и милосърдие, в която решенията не се взимат отгоре, а са съгласувани с народа. Истинската реформа, както често е казвал Франциск през годините, е "вътрешна реформа", реформа на хората, които работят в учрежденията.

Новата структура ще включва 16 институции, отделно са различните секретариати, съдилища, служби и комисии. Като цяло броят на учрежденията се намалява. Конституцията предвижда също създаване на мега министрество за евангелизацията, което ще включва Конгрегацията за евангелизация на народите, и Съвета за нова евангелизация. Според реформата той ще бъде оглавен директно от папата, нещо нечувано до момента.

Създава се и ново министерство на милосърдието, свързано с благотворителната дейност на църквата, област много близка до сърцето на папа Франциск.

Както досега, централна остава ролята на Държавния секретариат като административен, координационен център и министерство на външните работи. Следващото по важност ще е министерството за евангелизацията, което ще измести учреждението, занимаващо се с докрината на църквата.

През последните години вятърът на промяната вече се усещаше. Папа Франциск назначи няколко жени на ръководни позиции. Такъв пример е сестра Рафаела Петрини, която е заместник управител на държавата-град Ватикана. Жена, отново монахиня, е секретар на учреждението за развитие, което се занимава с въпросите на справедливост и мир по света.

Друго име е Натали Бекур, която е заместник-сегретар на Синода на епископите. В момента заместник-директорът на Ватиканската пресслужба също е жена, бразилската журналистка Кристиан Мъри.

Години наред папската администрация бе считана за дезорганизирана и нефукнционираща, в която дори членовете на самите учреждения слабо се познават, проблем бе и тоталната липса на мотивация. Новата конституция дава шанс това да се промени.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023