Папа Франциск се извини на коренното население в Канада заради асимилацията Снимка: © Getty Images

Папа Франциск получи традиционно украшение с пера на индианските племена по време на посещението му в Канада, при което той поднесе извиненията на Католическата църква заради ролята ѝ в асимилацията на местните жители през 19 век.

Папата призна, че църквата е допуснала грешка заради подкрепата на колониалния манталитет и призова за сериозно разследване на католическите училища, в които децата на местните племена са принуждавани да учат, за да се изолират от домовете и културите си. В тази кампания са обхванати над 150 000 деца в Канада в периода от 19 век до 70-те години на 20 век. Целта е била те да бъдат убедени да приемат християнската вяра и начин на живот, за да се впишат в обществото.

Според канадските власти обаче голяма част от тях са подлагани на физически и сексуален тормоз, като учениците са наказвани с бой само заради това, че разговарят на родния си език.

"Със срам и без колебания моля за прошка заради злото, което е причинено от толкова много християни спрямо местните народи", казва папа Франциск по време на визитата си в Канада.

Лидерите на канадските племена смятат, че престоят в тези училища може да е свързан с множество случаи на злоупотреба с алкохол и наркотици в канадските резервати. Католическите ордени са ръководили 66 от общо 139 християнски училища в Канада.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024