Снимка: © Getty Images

Може ли войната в Украйна да бъде спряна с молитви? Това се опитва да направи Папа Франциск навръх Благовещение, като посвети Русия и Украйна на Непорочното сърце на Мария.

Този акт не е случаен, Папа Франциск използва пророчеството от Фатима, според което Русия трябва да бъде посветена на Дева Мария със специална молитва, за да спре войната.

Какво е пророчеството от Фатима?

Фатима е град в Португалия, където през 1917 година Дева Мария се явява на три овчарчета: Лусия Сантош на 10 год, Джасинта Марто на 7 г. и брат й Франсиско Марто на 9 год.

В едно от виденията Божията майка казва, че войната /Първата световна война/ скоро ще свърши, но ако хората не се обърнат към Бога ще дойде втора още по-унищожителна война. Това са думите на Богородица, предадени от Лусия Сантош

"Войната скоро ще свърши, но ако не престанат да обиждат Бог, в царството на Пий XI ще започне друга, още по-лоша война. Когато видите нощта да се освети от непозната светлина, знайте че това е знакът, който Бог ви дава, че скоро ще накаже света за неговите престъпления, чрез войната, глад и преследване на Църквата и Папата. За да не се случи това, трябва да се направи посвещаване на Русия на моето непорочно сърце. Ако чуете моите молби, Русия ще се промени и ще има мир, ако ли не, ще разпространи своите грешки в света, сеейки война и преследвания на църквата, добрите ще станат мъченици, папата ще страда много, различни народи ще бъдат унищожени. Накрая моето Непорочно сърце ще триумфира, папата ще посвети Русия на мен, тя ще се промени и на света за известно време ще има мир."

Годината е 1917 г., в разгара на Болшевишката революция. Ватиканът гарантира за това, че Лусия Сантуш не лъже, през годините тя е подлагана на различни проверки за автентичността на думите й. 

Пророчеството от Фатима е свързано и с атентата срещу Йоан-Павел II.

В друго явяване на Божията майка се говори за епископ, облечен в бяло, който се изкачва на планината, облят в кръв. Професионалният убиец Али Агджа стреля почти в упор в папа Йоан-Павел II и няма обяснение защо той остава жив. "Една невидима ръка промени траекторията на куршума"- казва години по-късно Йоан-Павел II.

Денят на атентата е 13 май 1981 г., празникът на Дева Мария от Фатима.

"На Мария, Майка на изкупителя, поверяваме вика за мир на притиснатите от войната и насилието народи, та смелостта на дилогът и на помирението да надделее над изкушението за отмъщение, за надмощие, за корупция".

Думите на специалната молитва на посвещаването са изпратени до католическите епископи в целия свят. По същото време, 18 часа, с папа Франциск се обединиха католическите епископи от Украйна и Русия, а също и от Фатима.

"Приеми Марийо, тази наша молба. Ти, звезда на морето, недей да ни оставиш да потънем в бурята на войната. Ти, ковчег на новия завет, вдъхнови проекти и пътища за помирение. Ти "земя на Небето" върни съгласието на Бог в света. Заличи омразата, спри отмъщението, научи ни на прошката. Освободи ни от войната, предпази светът от ядрената заплаха". 

До момента папа Пий XII през 1942 година е посвещавал Русия на Непорочното сърце на Дева Мария, а Йоан-Павел II извършва тази молитва през 1981 г., 1982 и 1984 г. Някои наблюдатели твърдят, че след посвещаването през 1984 година започват серия от събития, водещи до разпадането на СССР като експлозията във военната база в Североморск, смъртта на висши съветски ръководители като Черненко, идването на Михаил Горбачов на власт.

Едва ли всичко това е предизвикано от това посвещаване, но този акт кара много католици да се молят за това.

Това не е магия

"Посвещаването не е магически момент, в който ние искаме Дева Мария да ни пази и да намери решение на войната както и на всички конфликти."-предупреждава папският нунций /посланик/ в Украйна Висвалдас Кулбокас, посолството на Светия престол е едно от малкото дипломатически представителства, останало в Киев. Според него личното желание за промяна е решаващо, защото мирът ще дойде по инициатива на хората. Само така ще спре войната.

Така мислят и католиците в Русия. "Това посвещаване е израз на дълбоката надежда на хората. Не е магически ритуал, който ще доведе до някакво чудо, което да промени ситуацията, но ние вярваме, че то може да промени сърцата на хората, за да се стигне до мирно решение на тази трагедия"-казва отец Кирил Горбунов.

Той добавя, че официалната позиция на Руската православна църква е доста подозрителна спрямо това пророчество от Фатима, особено що се отнася до промяната на Русия или обръщането на Русия", защото те я интерпретират като искане православните да станат католици. Според отец Горунов, "много вярващи би трябвало да разберат това посвещаване от страна на Католическата църква, не като знак, че се съмняваме в автентичността на православните, напротив нека в молитвата сме заедно".

Папата и войната

От самото начало на военния конфликт Папа Франциск използва всеки повод, за да осъди военните действия и да призове за мир. "Войната в Украйна е отвратителна и трябва да свърши"-заяви той на 19 март. Според него, това е "безмислено клане без оправдание. Нека не свикваме с насилието". Главата на Римо-католическата църква се обяви за голяма солидарност с жертвите и бежанците, като структурите на Католическата църква са едни от най-активните на границата и в приемането и помощта на бежанците от Украйна.

Папата направи и други опити за помирение. Първата седмица след нахлуването на Русия той изненадващо посети Посолството на Руската федерация във Ватикана и разговаря с руския посланик Александър Авдеев.

Преди седмица се обади и на руския патриарх Кирил и изрази своята позиция за спиране на войната. За съжаление позицията на Московския патриарх предадена пред медиите бе по-скоро сдържана. Главата на Римо-католическата църква е в постоянен контакт и с украинския президент Зеленски, както и с украинските католически епископи. Той изпрати и двама кардинали на украинската граница, да предадат негови дарения на бежанците и да видят на живо ситуацията.

"Реки от кръв и сълзи текат в Украйна", "това не е просто военна операция, а война, която сее смърт, разрушение и нещастие. Броят на жертвите нараства, както и на бягащите, най-вече майки с деца" са част от друго изказване на папа Франциск за конфликта. Посвещаването на Русия и Украйна може да изглежда наивно, но крие в себе си дълбок символизъм и накара милиони католици да се молят за мир. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода