Папа Франциск в коледното си обръщение: Да не допускаме национализъм за Covid-ваксините Снимка: © twiter.com/EWTN Vatican

В трудната за всички 2020 г. се нуждаем от обединение повече от всякога – това бе основното послание в традиционното коледно обръщение на папа Франциск „Урби ет Орби“.

Той призова да не се издигат стени и ваксината срещу Covid-19 да бъде разпределена във всички страни, с приоритет към най-слабите и нуждаещите се.

"Нека Коледа е повод за всички да се обърнат към семейството. В този момент от историята ни, белязан от екологична криза и гибелен икономически и социален дисбаланс, които бяха влошени още повече от пандемията от коронавирус, е още по-важно да се приемем като братя и сестри. Повече от всякога се нуждаем от братство, основаващо се на искрена любов, на способността да приемем различния от нас човек, да съпреживеем страданията му, да се грижим за някого, който не е част от нашето семейство, националност или религия", сподели папа Франциск в посланието си.

„Ваксината срещу коронавируса трябва да е достъпна за всички, на първо място за слабите и нуждаещите се. Не бива да допускаме прояви на национализъм и индивидуализъм по отношение на ваксините. Не трябва да се поддаваме на законите на пазара и патентите и да издигаме стени над законите на любовта“, апелира Светият отец.

Той се помоли и за мир във всички точки по света, където се наблюдават войни и конфликти.

"На този ден, когато Божието слово стана дете, нека насочим погледа си към многото, твърде много деца по света, особено в Сирия, Ирак и Йемен, които все още плащат високата цена на войната. Нека лицата им да докосват съвестта на всички мъже и жени с добра воля, така че да могат да се преодолеят причините за конфликтите и да се положат смели усилия за изграждане на бъдеще на мира", каза папа Франциск.

Заради пандемията - тази година папата не произнесе приветствието си пред множество миряни на площад "Св. Петър" и вместо от централния балкон на базиликата, посланието "Урби ет Орби" бе отправено от Апостолическия дворец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024