Папата назначи отец Румен Станев за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия Снимка: © Католическа църква в България

Папа Франциск назначи за помощен епископ на Софийско-Пловдивскиата епархия отец Румен Иванов Станев. Досега той бе енорийски свещеник в църквата „Свети Михаил Архангел“ в Раковски, а папата му предостави титулярното седалище на Симидика, обявиха от пресслужбата на Католическата църква в България.

Новият епископ ще се грижи за католиците от латински обред в София - както българи, така и чужденци. За да изпълнява тази функция, Монсеньор Станев ще живее в София и заедно с Н. Впр. Монс. Христо Пройков (епископ на епархията „Свети Йоан XXIII“ в София) ще поддържат отношения с Българската православна църква и останалите вероизповедания в страната. Той ще представлява Католическата църква и пред българските граждански власти.

Монсеньор Румен Станев е роден в село Калояново (Обл. Пловдив) на 19 август 1973 година. Завършва Папския Урбаниански университет в Рим. Ръкоположен е за свещеник на 11 септември 1999 година в катедралата „Свети Лудвик“ в Пловдив. До 2005 г. е енорийски викарий в енория „Пресвето сърце Исусово“ в град Раковски. Оттогава насам е енорийски свещеник на енория „Свети Архангел Михаил“ в Раковски.

Отец Станев е един от радетелите за епархийната благотворителна организация "Каритас Витания" и е неин председател. Освен български, говори италиански и английски език.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023