Папата обяви отглеждането на домашни любимци вместо деца за егоистично Снимка: © Getty Images

Папа Франциск се обърна с критика към семействата, които са решили да нямат деца, а вместо това да живеят с домашни любимци.

"Хората, които избират да имат домашни любимци вместо деца, са егоисти", каза той на дискусия за родителството по време на обща аудиенция във Ватикана в Рим.

Папата, известен с либералните си възгледи и зачитането на правата на гей двойките, нарече "форма на егоизъм" избора на някои хора да не създават свое поколение.

"Някои хора избират да нямат деца и техните домашни любимци заместват това. Това може да звучи смешно, но е реалност. Тази практика е всъщност отричане на бащинство и майчинство и ни омаловажава, лишава ни от човечност.”

Папа Франциск каза още, че хората, които не могат да имат деца по биологични причини, трябва да обмислят осиновяване, като призивът му беше да не се страхуват от това да станат родители.

„Има много деца по света, които чакат някой да се погрижи за тях“, каза Франциск. „Да имаш дете винаги е риск, било то естествено или чрез осиновяване. Но е по-рисково да нямаш. По-рисково е да отричаш бащинството или да отричаш майчинството, било то истинско или духовно.“

Папата даде за пример държавите страните с намаляваща раждаемост, в които настъпва "демографска зима" и съпостави тяхната криза с избора да не се отглежда повече от едно дете.

Не за пръв път Папа Франциск говори за моралните въпроси, произтичащи от предпочитанието на домашни любимци вместо деца.

През 2014 година определи това явление като „културна деградация“. Според него един от факторите за това поведение е, че изборът на домашни любимци не вкарва хората в сложни емоционални отношения, каквито биха били тези с децата.

Посещението му през 2015 г. в Съединените щати беше белязано от собствениците на кучета, които обличаха домашните си любимци в кучешки папски тоалети с хаштаг #popedog в Instagram.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024