Папата обяви отглеждането на домашни любимци вместо деца за егоистично Снимка: © Getty Images

Папа Франциск се обърна с критика към семействата, които са решили да нямат деца, а вместо това да живеят с домашни любимци.

"Хората, които избират да имат домашни любимци вместо деца, са егоисти", каза той на дискусия за родителството по време на обща аудиенция във Ватикана в Рим.

Папата, известен с либералните си възгледи и зачитането на правата на гей двойките, нарече "форма на егоизъм" избора на някои хора да не създават свое поколение.

"Някои хора избират да нямат деца и техните домашни любимци заместват това. Това може да звучи смешно, но е реалност. Тази практика е всъщност отричане на бащинство и майчинство и ни омаловажава, лишава ни от човечност.”

Папа Франциск каза още, че хората, които не могат да имат деца по биологични причини, трябва да обмислят осиновяване, като призивът му беше да не се страхуват от това да станат родители.

„Има много деца по света, които чакат някой да се погрижи за тях“, каза Франциск. „Да имаш дете винаги е риск, било то естествено или чрез осиновяване. Но е по-рисково да нямаш. По-рисково е да отричаш бащинството или да отричаш майчинството, било то истинско или духовно.“

Папата даде за пример държавите страните с намаляваща раждаемост, в които настъпва "демографска зима" и съпостави тяхната криза с избора да не се отглежда повече от едно дете.

Не за пръв път Папа Франциск говори за моралните въпроси, произтичащи от предпочитанието на домашни любимци вместо деца.

През 2014 година определи това явление като „културна деградация“. Според него един от факторите за това поведение е, че изборът на домашни любимци не вкарва хората в сложни емоционални отношения, каквито биха били тези с децата.

Посещението му през 2015 г. в Съединените щати беше белязано от собствениците на кучета, които обличаха домашните си любимци в кучешки папски тоалети с хаштаг #popedog в Instagram.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024