Париж и още 15 френски департамента влизат в едномесечен локдаун от този петък заради наближаващата трета вълна на Covid-19.

Този път мерките няма да бъдат толкова строги, както при предишната блокада, обяви премиерът Жан Кастекс. Ще затворят магазините, които не продават стоки от първа необходимост, а движението между отделните региони е забранено.

Училищата все пак остават отворени, а на гражданите в ограничените райони им е позволено да излизат навън за тренировка, при положение че не се отдалечават на повече от 10 км от дома си.

Вечерният час в цялата страна, който първоначално бе наложен само като временна мярка през януари, остава, но ще започва с един час по-късно – в 19:00 ч.

„Ситуацията изисква много по-строги мерки от просто един вечерен час. Наближаваме 100 хиляди смъртни случая от Covid-19“, каза Кастекс, цитиран от Le Monde. „Епидемията се усложнява и вече изглежда, че сме изправени пред трета вълна“.

Новият локдаун идва точно година след като цяла Франция влезе в блокада заради епидемията за първи път. Тогава локдаунът започна на 17 март и продължи 55 дни – до 10 май.

Второто голямо затваряне беше през ноември, когато въпреки ограниченията не бе постигната целта на президента Еманюел Макрон страната да слезе под 5000 нови случая на ден. Франция постигна „плато“ на новите инфекции, но през 2021 последва пореден пик.

През февруари новите случаи на Covid се задържаха около 20 хиляди на дневна база, но само през последната седмица има увеличение с 20%. Здравните власти отдават това на новия британски вариант на коронавируса, който според тях се е превърнал в доминиращ и три четвърти от регистрираните случаи вече се дължат на него. „До средата на април ситуацията ще бъде много сложна“, смята Макрон.

В четвъртък бяха отчетени 38 501 инфекции, а болниците се намират в критично състояние. В интензивни отделения се лекуват над 4200 пациенти, а 1200 от тях са в район Ил дьо Франс, където е столицата Париж. Над 91 хиляди души с доказан Covid са починали от началото на пандемията във Франция, а с над 4,1 млн. случая страната е шестата най-засегната в света.

Макрон не искаше да налага трета блокада, а предпочиташе да се наложат регионални ограничения.

Френското правителство е подложено на критики заради бавното ваксиниране на гражданите. По данни на Our World in Data – към 17 март са поставени 7,55 млн. дози от ваксините срещу Covid-19 в държавата с 67-милионно население.

Страната спря временно употребата на AstraZeneca заради случаите на тромбоза в Европа, но след като от европейския регулатор ЕМА съобщиха, че препаратът е „безопасен и ефикасен“, властите решиха да възобновят имунизациите от петък. Това се случва и в България, както и в още поне 8 държави като Германия и Италия. Според едно от последните национални проучвания – само 20% от гражданите на Франция имат доверие в препарата на британско-шведската компания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина, а три жени са ранени при тежка катастрофа край Пловдив

Три автомобила са участвали в инцидента

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър