Парковете в София може да отворят за родители с малки деца Снимка: © Unsplash

Кметът на София Йорданка Фандъкова е предложила на Националния операртивен щаб промяна в ограничителния режим в София.

Столична община иска да се създаде организация за допускането на родители с малки деца на разходки в парковете - в определени часове и по определени маршрути, за да се гарантира еднопосочно движение без струпване на хора.

"Това е огромна организация, която изисква време и за която ние работим. Кога ще стане това, ще реши Националният оперативен щаб", каза кметът на София пред журналисти.

Евентуалното вдигане на забраните за достъп до парковете се обсъждаше още в началото на седмицата, но без да се посочват конкретни срокове. Ограниченията бяха въведени в сила от 21 март със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Зоните за паркиране в София ще останат безплатни още седем дни, въпреки че Фандъкова описа като "хаос" ситуацията с паркирането в центъра на града.

"Ако днес обявя, че връщаме Синята зона, ще започнете да пускате снимки от понеделник по автобусите и трамваите и ще се окаже, че аз съм виновна за това, че има струпване на хора. Докато случаите нарастват и щабът е категоричен, ще продължим с мерките такива, каквито са до момента", каза кметът на столицата.


Междувременно Фандъкова обяви, че е освободила от длъжност зам.-кмета на София по екологията Йоана Христова. Тя е подала молба за напускане на администрацията през февруари, като официално посочените причини са "лични".

БНР обаче напомня, че на последното заседание на СОС представители на "Демократична България" и Борис Бонев поискаха оставката й заради забавянето на ремонта на Западния парк. Новият зам.-кмет по околната среда трябва да бъде посочен до десет дни. Йоана Христова стана част от екипа на Фандъкова през 2017 г., когато замени подалата оставка Мария Бояджийска. Христова остана в Столична община и след местните избори в края на 2019.

"Искам да ви кажа, че тя има желание да бъде освободена още от миналата година по дълбоко лични причини, които аз уважавам. Молбата й е от месец февруари и тече 3-месечно предизвестие. Бях я помолила да остане, докато успеем да се ориентираме в тази криза, да подготвим дейностите по почистване и по озеленяване. Благодарна съм й изключително много. Няма никаква друга причина за нейното напускане", каза Йорданка Фандъкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024