Парковете в София може да отворят за родители с малки деца Снимка: © Unsplash

Кметът на София Йорданка Фандъкова е предложила на Националния операртивен щаб промяна в ограничителния режим в София.

Столична община иска да се създаде организация за допускането на родители с малки деца на разходки в парковете - в определени часове и по определени маршрути, за да се гарантира еднопосочно движение без струпване на хора.

"Това е огромна организация, която изисква време и за която ние работим. Кога ще стане това, ще реши Националният оперативен щаб", каза кметът на София пред журналисти.

Евентуалното вдигане на забраните за достъп до парковете се обсъждаше още в началото на седмицата, но без да се посочват конкретни срокове. Ограниченията бяха въведени в сила от 21 март със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Зоните за паркиране в София ще останат безплатни още седем дни, въпреки че Фандъкова описа като "хаос" ситуацията с паркирането в центъра на града.

"Ако днес обявя, че връщаме Синята зона, ще започнете да пускате снимки от понеделник по автобусите и трамваите и ще се окаже, че аз съм виновна за това, че има струпване на хора. Докато случаите нарастват и щабът е категоричен, ще продължим с мерките такива, каквито са до момента", каза кметът на столицата.


Междувременно Фандъкова обяви, че е освободила от длъжност зам.-кмета на София по екологията Йоана Христова. Тя е подала молба за напускане на администрацията през февруари, като официално посочените причини са "лични".

БНР обаче напомня, че на последното заседание на СОС представители на "Демократична България" и Борис Бонев поискаха оставката й заради забавянето на ремонта на Западния парк. Новият зам.-кмет по околната среда трябва да бъде посочен до десет дни. Йоана Христова стана част от екипа на Фандъкова през 2017 г., когато замени подалата оставка Мария Бояджийска. Христова остана в Столична община и след местните избори в края на 2019.

"Искам да ви кажа, че тя има желание да бъде освободена още от миналата година по дълбоко лични причини, които аз уважавам. Молбата й е от месец февруари и тече 3-месечно предизвестие. Бях я помолила да остане, докато успеем да се ориентираме в тази криза, да подготвим дейностите по почистване и по озеленяване. Благодарна съм й изключително много. Няма никаква друга причина за нейното напускане", каза Йорданка Фандъкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022