Парковете в София може да отворят за родители с малки деца Снимка: © Unsplash

Кметът на София Йорданка Фандъкова е предложила на Националния операртивен щаб промяна в ограничителния режим в София.

Столична община иска да се създаде организация за допускането на родители с малки деца на разходки в парковете - в определени часове и по определени маршрути, за да се гарантира еднопосочно движение без струпване на хора.

"Това е огромна организация, която изисква време и за която ние работим. Кога ще стане това, ще реши Националният оперативен щаб", каза кметът на София пред журналисти.

Евентуалното вдигане на забраните за достъп до парковете се обсъждаше още в началото на седмицата, но без да се посочват конкретни срокове. Ограниченията бяха въведени в сила от 21 март със заповед на здравния министър Кирил Ананиев.

Зоните за паркиране в София ще останат безплатни още седем дни, въпреки че Фандъкова описа като "хаос" ситуацията с паркирането в центъра на града.

"Ако днес обявя, че връщаме Синята зона, ще започнете да пускате снимки от понеделник по автобусите и трамваите и ще се окаже, че аз съм виновна за това, че има струпване на хора. Докато случаите нарастват и щабът е категоричен, ще продължим с мерките такива, каквито са до момента", каза кметът на столицата.


Междувременно Фандъкова обяви, че е освободила от длъжност зам.-кмета на София по екологията Йоана Христова. Тя е подала молба за напускане на администрацията през февруари, като официално посочените причини са "лични".

БНР обаче напомня, че на последното заседание на СОС представители на "Демократична България" и Борис Бонев поискаха оставката й заради забавянето на ремонта на Западния парк. Новият зам.-кмет по околната среда трябва да бъде посочен до десет дни. Йоана Христова стана част от екипа на Фандъкова през 2017 г., когато замени подалата оставка Мария Бояджийска. Христова остана в Столична община и след местните избори в края на 2019.

"Искам да ви кажа, че тя има желание да бъде освободена още от миналата година по дълбоко лични причини, които аз уважавам. Молбата й е от месец февруари и тече 3-месечно предизвестие. Бях я помолила да остане, докато успеем да се ориентираме в тази криза, да подготвим дейностите по почистване и по озеленяване. Благодарна съм й изключително много. Няма никаква друга причина за нейното напускане", каза Йорданка Фандъкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024