Парламентът на РСМ подкрепи френското предложение в отсъствието на ВМРО-ДПМНЕ Снимка: © Getty Images

Френското предложение за условията за начало на преговорите на Северна Македония с ЕС беше прието с 68 гласа "за" от общо 120 представители в македонското Събрание.

Нито един от гласовете в залата не беше "против", защото цялата опозиция напусна заседанието, преди да започне гласуването, съобщава македонската Nova TV.

Вотът по ключовия пакет от условия беше предшестван от няколко дни на остри дебати в Събранието, като председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен лично присъства на едно от заседанията, за да подкрепи европейската интеграция на Скопие.

Междувременно опозиционерите от ВМРО-ДПМНЕ, които организират протести срещу предложението от миналата седмица, опитваха да заглушат речта на премиера Димитър Ковачевски с надуване на вувузели в четвъртък.

В текста на приетия документ се казва, че правителството на Северна Македония трябва да се придържа в разговорите с ЕК към принципа за "безусловно зачитане на езиковите, идентичностните, историческите и културните особености на македонския народ".

Посочва се още, че в преговорната рамка македонският език трябва да бъде "посочен без пояснения, добавки или бележки под линия" и ще се настоява това да бъде факт и след евентуалното приемане в ЕС, като "македонският език трябва да стане един от официалните езици на съюза".

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски продължава да твърди, че френското предложение съдържало "план за българизация и асимилация на Македония" и го нарича "срамен документ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024