Парламентът няма да прекъсва ваканцията си, военната помощ за Украйна ще се гласува на 4 май Снимка: © Народно събрание

Парламентът няма да прекъсне ваканцията си в петък, както настояваше ГЕРБ заради проблема със спрените доставки на природен газ и гласуването на военната помощ за Украйна.

Вместо това председателят на 47 НС Никола Минчев свиква депутатите на извънредно заседание от 15:30 ч. на 4 май - така или иначе това е първият ден за пленарно заседание след Великденските празници.

"В дневния ред е включено изслушване на министър-председателя и министъра на енергетиката, изпълнителните директори на БЕХ ЕАД, Булгаргаз, Булгартрансгаз, председателя на КЕВР и ръководителите на ДАНС и ДАР във връзка с предоставена на 26 април 2022 г. официална информация от Министерството на енергетиката за спиране на доставките на природен газ от страна на Газпром експорт.

Втора точка в програмата е проект на решение за предоставяне на военна и техническа помощ на Република Украйна", се казва в съобщението на Народното събрание.

И двете точки са част от писмото, внесено от депутати от ГЕРБ в сряда. Тяхното настояване беше заседанието да се свика още на 29 април (петък) от 9:00 ч.

В същия ден премиерът Кирил Петков ще бъде на посещение в Румъния, след като приключи визитата му в Украйна.

Малко по-рано днес вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че БСП ще поиска извънредното заседание на парламента да включва и проекторешение за замразяване на цените на газа на нивото им по съществуващия договор с "Газпром" - разликата от оскъпяването през алтернативните маршрути да се поеме "от държавата", беше нейното предложение след среща с представители на най-големите работодателски организации.

"Ако за ГЕРБ е най-важно в момента да изнасяме оръжия за Украйна и да ни вкара като страна в тази война, то за нас най-важно е българската икономика, спасяването на доходите на хората и овладяването на инфлацията и цените", каза Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024
Важно днес

Eверест взе пет жертви само за денонощие. Още ли е пренаселен върхът?

Непалските власти въведоха ограничение на хората, които могат да изкачат върха

09:06 - 23.05.2024