Парламентът одобри присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО Снимка: © Getty Images

Народното събрание ратифицира договора за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО с мнозинство от 185 "за", срещу 12 "против".

Атанас Славов (ДБ) определи решението за отваряне на пътя на Финландия и Швеция към НАТО като едно от историческите решения за 47 Народно събрание.

"С това не просто алиансът става по-голям и получаваме нови сили и способности за защита - променя се окончателно архитектурата на международната сигурност след края на Студената война. Това е стратегическа промяна в системата за сигурност след агресията на Русия срещу Украйна. За половин година Путин искаше да изтласка НАТО от Източна Европа и да го върне към 1997 г. За шест месеца Путин получи точно обратното. Путин ще загуби тази война, рано или късно. Важно е обаче Европа да спечели сигурност и спокойствие, че ще може да отблъсне атаки по нашите граници", каза Славов.

Андрей Михайлов (ИТН) коментира, че България ще има ясни ползи от включването на Швеция и Финландия в общ военнотехнически съюз.

"НАТО не са само танкове и самолети, НАТО е политика и дипломация. Нашата група ще подкрепи ратификацията на членството на Швеция и Финландия в НАТО. Изводите обаче си остават за нас - те стават наши съюзници, а дали ние ще се стремим да бъдем като техните армии и тяхната дипломация, е въпрос на съзнанието на всеки от нас", коментира той.

Бившият външен министър Екатерина Захариева заяви, че дългосрочната българска политическа позиция е държавите сами да решават в кои съюзи да членуват. Тя изрази надежда, че политиката на "отворени врати" на НАТО ще продължи и към Грузия и Украйна.

"Надявам се и следващи български парламенти и правителства да продължат с тази политика. Вярвам, че тези две страни ще направят съюза много по-пълноценен", каза тя.

Гласовете срещу разширяването на НАТО дойдоха от редиците на "Възраждане", чийто председател Костадин Костадинов едва ли не сравни участието на България в съюза с присъединяването към пакта на Нацистка Германия през 1941 г.

Изненадващо - и един депутат от "Продължаваме промяната" е решил да гласува "против" решението, въпреки че цялата група подкрепи ратификацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024