Снимка: © Getty Images

Народното събрание ратифицира договора за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО с мнозинство от 185 "за", срещу 12 "против".

Атанас Славов (ДБ) определи решението за отваряне на пътя на Финландия и Швеция към НАТО като едно от историческите решения за 47 Народно събрание.

"С това не просто алиансът става по-голям и получаваме нови сили и способности за защита - променя се окончателно архитектурата на международната сигурност след края на Студената война. Това е стратегическа промяна в системата за сигурност след агресията на Русия срещу Украйна. За половин година Путин искаше да изтласка НАТО от Източна Европа и да го върне към 1997 г. За шест месеца Путин получи точно обратното. Путин ще загуби тази война, рано или късно. Важно е обаче Европа да спечели сигурност и спокойствие, че ще може да отблъсне атаки по нашите граници", каза Славов.

Андрей Михайлов (ИТН) коментира, че България ще има ясни ползи от включването на Швеция и Финландия в общ военнотехнически съюз.

"НАТО не са само танкове и самолети, НАТО е политика и дипломация. Нашата група ще подкрепи ратификацията на членството на Швеция и Финландия в НАТО. Изводите обаче си остават за нас - те стават наши съюзници, а дали ние ще се стремим да бъдем като техните армии и тяхната дипломация, е въпрос на съзнанието на всеки от нас", коментира той.

Бившият външен министър Екатерина Захариева заяви, че дългосрочната българска политическа позиция е държавите сами да решават в кои съюзи да членуват. Тя изрази надежда, че политиката на "отворени врати" на НАТО ще продължи и към Грузия и Украйна.

"Надявам се и следващи български парламенти и правителства да продължат с тази политика. Вярвам, че тези две страни ще направят съюза много по-пълноценен", каза тя.

Гласовете срещу разширяването на НАТО дойдоха от редиците на "Възраждане", чийто председател Костадин Костадинов едва ли не сравни участието на България в съюза с присъединяването към пакта на Нацистка Германия през 1941 г.

Изненадващо - и един депутат от "Продължаваме промяната" е решил да гласува "против" решението, въпреки че цялата група подкрепи ратификацията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени