Парламентът отвори вратата към референдуми за пълна промяна на конституцията

Промените в Изборния кодекс изненадващо "либерализираха" режима за провеждане на референдуми - вече ще може да се свикват национални допитвания по всички въпроси от компетентността на Великото Народно събрание.

Предложнието е на "Обединени патриоти" и е подкерпено с гласове на ГЕРБ, въпреки първоначалното несъгласие на по-големия коалиционен партньор с промяната за референдумите.

В началото на септември ВМРО постави под условие гласовете си за проекта за свикване на ново Велико Народно събрание по искане на ГЕРБ. Депутатите от парламентарната група на "Патриотите" успяха да получат съгласие от Даниела Дариткова, че евентуалните избори на ВНС ще се комбинират и с референдум за въвеждане на образователен ценз върху избирателното право, връщане на текстовете за казармата в конституцията и въвеждане на законодателна инициатива на президента.

От БСП атакуваха решението като "абсолютно противоконституционно" и продължение на "безотговорния експеримент с изготвяне на нова конституция".

Опозиционният депутат Крум Зарков посочва, че ГЕРБ и ОП са допуснали да се провеждат референдуми за "изменения на територията ни; формата на държавно устройство и управление; непосредственото действие на конституционните разпоредби; спазването на международните договори, които страната ни е ратифицирала; неотменимостта на основните права на гражданите и въобще - цялата ни конституция".

Преди текстът за референдумите да бъде приет, президентът Румен Радев заяви намерението си да наложи вето върху Изборния кодекс във връзка с промените, засягащи машинното гласуване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024