Край с първия мандат. Парламентът прие отказа на Мария Габриел да бъде премиер Снимка: © Getty Images

С 227 гласа "за" и 1 "въздържал се" Народното събрание прие решението на Мария Габриел да откаже да се кандидатира за премиер.

Това се случи шест дни след като тя не само прие мандата, но и представи свой вариант на проектокабинет. Съставът му така и не стигна до Народното събрание, след като бе изчетен в президентството от Габриел.

С това процедурата по съставяне на нов кабинет отново се връща при президента Румен Радев, който би трябвало да покани ПП-ДБ като втора по големина парламентарна група за приемане на втория мандат.

Дебатите в извънредното заседание на парламента продължиха около час, като основният момент в тях беше поредната покана на ПП-ДБ към ГЕРБ да не се отказват от съвместно управление и да използват втория мандат като "общ и национален".

Отговор от страна на ГЕРБ обаче така и не последва, след като председателят на партията Бойко Борисов си тръгна от заседанието още в самото му начало. Ако може да се съди по реакциите на депутатите от групата в пленарната зала, никой от тях няма особено желание да продължава преговорите с ПП-ДБ.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков изнесе гневна реч, в която призова ГЕРБ да спазят обещанието си от юни 2023 г. и да се върнат към споразумението за ротационно управление.

Вместо позиция на ГЕРБ - последва поток от обвинения срещу ПП от страна на ИТН, БСП и "Възраждане".

"Преди 9 месеца дадохме ясна дума за 18 месечно управление с единствена промяна - ротация на премиерите. Това беше споразумението. Не ви е харесало - да не сте го правили. Когато сте го направили, си спазете думата", каза още Петков в Народното събрание.

Малко преди това Бойко Борисов се оплака пред журналисти, че е получавал обаждания от "уважавани хора, включително от държави нечленки на ЕС", с опит да се намесят в преговорите на страната на ПП и да го убеждават за смяна на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Борисов заяви, че "много исках да има правителство". Въпреки това обаче партията му няма да започне нови преговори с ПП-ДБ за реализирането на втория мандат: "Не, това свърши".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024