Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ Снимка: © БНТ

Изборът на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ през 2019 г. ще бъде проверен от Комисията по медии и култура, оглавявана от Тошко Йорданов.

"Ще задействаме всичко, за да проверим цялата процедура, по която е избран Емил Кошлуков. Ако има нарушения, той трябва да бъде предсрочно освободен", казва той по време на заседание на комисията в сряда, цитиран от "24 часа".

Ива Митева обяснява пред "Медиапул", че ще бъде изпратено запитване до Съвета за електронни медии, за да се провери дали са спазени всички изисквания в процедурата по назначаването му. Ще се провери и дали Кошлуков наистина има диплома за висше образование по политически науки от университета в Санта Барбара.

Повод за проверката са съмненията около управленския стаж, който Емил Кошлуков трябваше да докаже в сферата на медиите, за да може да оглави Българската национална телевизия.

При първото му кандидатстване за позицията през 2017 г. той твърдеше, че е бил програмен директор на ТВ "Алфа" на "Атака" в продължение на една година, което изненада дори служители на медията.

Въпреки че СЕМ тогава предпочете Константин Каменаров за директор на БНТ, Кошлуков все пак беше привлечен към неговия екип като програмен директор на БНТ1. През 2019 г. Каменаров беше принуден да освободи позицията си след дело за шофиране в нетрезво състояние, а Емил Кошлуков стана първо временен, а после и титулярен генерален директор. Мандатът му изтича през лятото на 2022.

Въпросите около дипломата му за висше образование бяха повдигнати през 2020 г. от журналиста Бойко Станкушев - бивш член на УС на БНТ и настоящ директор на Антикорупционния фонд.

Парламентът ще обсъжда и новия законопроект за радиото и телевизията, но Тошко Йорданов е посочил, че вероятно той няма да бъде променен до края на месец март, когато изтичат и мандатите на трима членове от СЕМ - Бетина Жотева (квота на президента), Розита Еленова и София Владимирова (квота на Народното събрание).

Тома Биков (ГЕРБ) е напуснал заседанието на парламентарната комисия, след като е предупредил, че кадрови промени в националните медии може да доведат до там, че депутатите от мнозинството "да си счупят главите много тежко".

"Ние няма да ви пречим. Сменете СЕМ, генералния директор на БНТ, ако искате и на БНР, сменете и водещите. Ако искате, си назначете ваш член в БНТ. Но държа да кажа - в БНТ работят едни от най-добрите журналисти в България, тя единствена има културна програма, миналата седмица излъчваше шедьоври на италианското кино от 60-70 години на миналия век. Внимавайте да не съсипете нещо, което не е толкова лошо", е казал Биков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024