Реакциите след разпускането на НОЩ: "Активно мероприятие в стил "След мен и потоп" Снимка: © Getty Images

Решението на Бойко Борисов да разпусне националния оперативен щаб за Covid-19 провокира остри критики сред четири от шестте парламентарни групи - "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън", БСП и ДПС.

Доц. Александър Симидчиев (ДБ) нарече разформироването на НОЩ "активно мероприятие за дестабилизиране на контрола на епидемията" и попита как може да се абдикира от базовото управление на кризата в момент на пандемична ситуация с по средно 120 загиващи пациенти на ден.

"От съобщението на Министерски съвет не се разбра кой и с какви мотиви е решил да разпусне щабът. Не беше ясно дали води стенограми, ще има ли отчет за извършеното. На този фон новината за закриване на НОЩ е решение "след мен и потоп", заиграване с най-големите страхове на хората", каза Симидчиев.

Мая Манолова (ИСМВ) определи като акт на безотговорност от страна на правителството и премиера прекратяването на дейността на консултативния орган.

"Борисов се опитва да избяга от отговорност и да освободи от отговорност НОЩ. Той може да ги освободи от работа, но не може да ги освободи от отговорност. Българските граждани искат да знаят защо България стана шампион по смъртност, защо бяха загубени животи, част от които можеше да бъдат спасени. Защо през 2020 г. 11 170 души в повече в сравнение с 2019 г. са починали, без тази смъртност да е обявена като такава от Covid-19. Това не са изборите, в които мъртвите души в списъците се отбелязват като български граждани, това са почернени български семейства, това са човешки драми в хиляди български домове", каза тя и призова Народното събрание да се произнесе какъв ще е органът, който ще управлява Covid-кризата занапред.

На живо: Дебатите в 45 Народното събрание

Проф. Георги Михайлов (БСП) обвини НОЩ в допускането на "сериозни пропуски" и създаването на "много излишни страхове и противоречиви мнения в обществото" по време на дейността си в изминалата година.

В същото време той посочи, че "оставането без ясна представа как ще се отчете дейността на този щаб създава още повече страхове".

Михайлов предложи новата Здравна комисия да се заеме с анализ на дейността на Министерски съвет и НОЩ на управлението на кризата - включително с изясняване на причините за това, че България се намира на последно място по брой на ваксинираните граждани в ЕС.

"Закриването на НОЩ е абсолютно немотивирано в този момент, когато още не сме преодолели третата вълна. Правителството е в оставка и трябва да продължи да изпълнява ангажиментите си, а контролът на пандемията е едно от тях. Трябва да има алтернатива на НОЩ, това ще даде сигурност не само на гражданите, но и на колегите (медици) от предния фронт", каза Джевдет Чакъров (ДПС).

Единствената реакция от страна на ГЕРБ по декларациите на четирите партии беше изявление на Даниела Дариткова, която обвини председателството на Народното събрание, че не осигурява спазване на противоепидемичните мерки в залата и че допуска депутати да стоят без маски в нарушение на правилата - Дариткова визираше Николай Хаджигенов (ИСМВ), който реши да си сложи маската едва след забележка от Ива Митева.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов се яви в пленарната зала минути след като беше дал брифинг за обстановката с Covid-19, за да се противопостави на твърденията за изпускане на пандемията от контрол. Той напомни, че по закон отговорността за извънредните мерки е на неговата институция и на главния държавен здравен инспектор, а не на НОЩ.

"Гледах много внимателно загрижеността на всеки от изказалите се. Не разбирам едно - когато се говори за загриженост на здравето на всички, кога сме истински? Когато говорим от трибуната или когато стоим в залата без маски", попита той.

"Има такъв народ" не взеха каквото и да е отношение по дебата за бъдещето на Националния оперативен щаб и управлението на Covid-кризата.

Депутатът от ИТН и бивш журналист от ТВ 7/8 Станислав Балабанов каза в кулоарите на парламента, че "ако имаме възможност да управляваме, ще има нов щаб за борба с коронавируса. Пандемия винаги е имало и ние не сме го крили, но както знаете, от действията на НОЩ в рамките на година и половина, повечето от тях бяха нелогични. Коремен хирург ли трябва да е начело на нещо свързано с вирус. Нямам против неговите професионални качества, но трябваше този щаб да бъде от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024