Парламентът създаде комисията за проверка на кабинета "Борисов 3"

С 214 гласа "за" и нито един против Народното събрание реши да създаде комисия за проверка на 4-годишното управление на кабинета "Борисов 3".

Целта на комисията е да установи злоупотреби при разходването на средства от Министерски съвет, министерствата, държавните органи и държавните предприятия.

За неин председател беше избрана Мая Манолова ("Изправи се! Мутри вън"), която внесе и предложението за формиране на комисията. За нея гласуваха по-малко депутати, след като ГЕРБ поискаха два отделни вота за председател и за членове, и символично не участваха в избора на Манолова.

В състава на комисията влизат:

ГЕРБ: Дани Каназирева, Маноил Манев, Тома Биков

Има такъв народ: Георги Георгиев (зам.-председател), Иван Хиновски, Пламен Абровски

БСП: Румен Гечев, Явор Божанков, Пламен Милев

ДПС: Йордан Цонев, Сергей Кичуков, Адлен Шефкет

Демократична България: Иван Димитров, Борислав Сандов, Калоян Янков

ИСМВ: Мая Манолова (П), Драгомир Ошавков, Андрей Вълчев

Гласуването премина с напрежение между БСП и четирите парламентарни групи извън ГЕРБ, след като те се въздържаха да приемат предложението на Корнелия Нинова за налагането на незабавен мораториум по сключване на договори, концесии и назначения в агенции и комисии в оставащите дни от мандата на кабинета на Бойко Борисов.

"Партиите от анти-ГЕРБ мнозинството не пожелаха ревизия за последните 10 години. Същите тези партии не подкрепиха предложението на БСП за мораториум върху назначенията на Борисов. Защо, колеги? Нашата работа се оказа най-лесна и ясна. Най-важно е да си принципен и последователен, и каквото си казал преди избори, да го изпълняващ след избори", каза Нинова.

Думите й предизвикаха бурни реакции от страна на ДПС и "Демократична България", които дадоха сигнал, че не са против принципното предложение на БСП, а са против формулировката му, защото тя би паднала при евентуално оспорване пред Конституционния съд.

"Подкрепяме предложението за мораториум, но не сега и веднага; защото е абсолютно непрецизно предложение. Всички сме за мораториум. Но "сега и веднага" може да има само вкъщи", беше реакцията на Йордан Цонев от ДПС.

От социалистическата партия обаче упрекнаха неназовани депутати от опозиционните сили, че "чакат концесии и чакат да купят болници", пореди което не желаели да гласуват "за" незабавния мораториум.

В крайна сметка - всички партии включително ГЕРБ се присъединиха към създаването на комисия по проверката за евентуални нередности в мандата на "Борисов 3".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024