Парламентът ще проверява Ивелин Михайлов и "Исторически парк" Снимка: © Булевард България

Трима бивши партийци от "Величие" успяха да прокарат създаването на комисия, която да разследва дейността на идеолога на партията, от която станаха депутати - Ивелин Михайлов, въпреки че формацията вече няма парламентарна група.

От тяхно име "Възраждане" и "Има такъв народ" внесоха предложението за създаване на комисия за проверка на дейността на Михайлов и бизнеса му в дневния ред на парламента.

"Предложението за създаването на комисията беше внесено от парламентарната група на "Величие", която по-късно заради обстоятелства в тяхната група се разпадна и в момента не съществува такава група в Народното събрание. Ние от ИТН и "Възраждане”" го внасяме без корекции и с тяхната мотивировка," обясни Искра Михайлова от "Възраждане".

В мотивите на първоначалните вносители е записано, че комисията ще проверява "всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов - идеолог на партия "Величие", и изградения в с. Неофит Рилски, община Ветрино културно-исторически комплекс "Исторически парк", в това число престъпления, свързани с пране на пари и обвързаности на представители на местната и централната власт с този комплекс и неговото изграждане".

Тримата предложили създаването на комисията - Виктория Василева, Дарин Георгиев и Георги Куков - се оказаха на страната на подполковник Николай Марков, който се скара с Михайлов.

В искането си за проверка на идеолога на парията си те се позоваха на медийни публикации, материал на влогъра Станислав Цанов от 6 юли, озаглавен "Игра на Величия/ и схеми" и проверка от 2019 г. на Комисията за финансов надзор на "Исторически парк", данните от която още тогава са предоставени на прокуратурата.

"За" създаването на комисията гласуваха 143 народни представители, 17 бяха "против" и двама се въздържаха.

В нея няма как да представители на "Величие" заради несъществуващата им вече група. Не беше избран и председател и ще трябва председателят на Народното събрание да посочи такъв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024