Парламентът ще вдигне прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв.

Народното събрание започна обсъждане на първо четене на законови промени, с които прагът за регистрация на фирмите по Закона за ДДС ще се увеличи от 50 000 на 100 000 лв. оборот от 1 януари 2023 г.

Предложението е на депутата от ДБ Мартин Димитров и представители на "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и др.

С проекта се предвиждаше и още едно вдигане на прага от 1 януари 2024 г., когато той би достигнал 166 000 лв., но по време на дискусии в Бюджетната комисия Георги Ганев от ДБ е предложил тази допълнителна точка да отпадне при корекциите между първо и второ четене. Комисията по бюджет и финанси и Комисията по икономическа политика подкрепят единодушно този проект.

212 гласа "За" го подкрепиха и в пленарната зала.

Предлаганата промяна няма да засегне отрицателно лицата, които желаят да са регистрирани по ДДС, тъй като законопроектът им дава право на избор. Това е първото увеличение от 2003 г. насам и според Мартин Димитров е една от най-важните реформи в подкрепа на най-малкия бизнес, семейните фирми и т.н.

Димитров отбеляза като положителен факт събирането на кворум за тази точка от дневния ред.

"Дори в ситуация на емоционални дебати помежду ни за политическото развитие на България ние можем заедно да взимаме отговорни решения на тези важни реформи. Призовавам ви - нека да затворим тази реформа преди края на този парламент", каза той по повод последните "игри" с кворума.

Димитров даде практичен пример с това защо е необходима промяната - при праг от 50 000 лв. за регистрация по ДДС, това означава търговецът да има 137 лв. оборот на ден. Той посочи, че облекчаването на най-малките фирми и самонаетите лица с двойното вдигане на прага е важно заради това, че те са най-тежко засегнати от кризите през последните 2 години.

Мартин Димитров призова следващата стъпка с вдигането до 166 000 лв. да остане за обсъждане през 2023 г. - "Ние продължаваме да твърдим, че и този ход е разумен и правилен и би подобрил конкурентоспособността на българската икономика". Срещу него обаче са постъпили критични становища по време на обсъжданията в Бюджетната комисия, а и се очаква решение на ЕК за допускане на изключение за тази мярка.

Александър Иванов от ГЕРБ обяви, че партията му ще подкрепи предложението.

"Надявам се, че през 2024 г. няма да намерим дружни решения и усилия, така че тогава регистрацията да не бъде в лева, а да си говорим как тези изчисления да стават в единната европейска валута", каза той.

Иванов потвърди, че ГЕРБ ще работи за приемането на законопроекта максимално бързо, "за да можем да се похвалим с промяна, която ще има някакъв положителен ефект върху икономиката".

Подкрепа дойде и от "Възраждане", чийто представител обяви, че единствената причина партията да присъства в пленарната зала, е да се осигури кворум за "това добро предложение за бизнеса".

"Това е едно доказателство, че въпреки политическите си различия можем да направим добро за хората", каза Стоян Таслаков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024