Народното събрание започна обсъждане на първо четене на законови промени, с които прагът за регистрация на фирмите по Закона за ДДС ще се увеличи от 50 000 на 100 000 лв. оборот от 1 януари 2023 г.

Предложението е на депутата от ДБ Мартин Димитров и представители на "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и др.

С проекта се предвиждаше и още едно вдигане на прага от 1 януари 2024 г., когато той би достигнал 166 000 лв., но по време на дискусии в Бюджетната комисия Георги Ганев от ДБ е предложил тази допълнителна точка да отпадне при корекциите между първо и второ четене. Комисията по бюджет и финанси и Комисията по икономическа политика подкрепят единодушно този проект.

212 гласа "За" го подкрепиха и в пленарната зала.

Предлаганата промяна няма да засегне отрицателно лицата, които желаят да са регистрирани по ДДС, тъй като законопроектът им дава право на избор. Това е първото увеличение от 2003 г. насам и според Мартин Димитров е една от най-важните реформи в подкрепа на най-малкия бизнес, семейните фирми и т.н.

Димитров отбеляза като положителен факт събирането на кворум за тази точка от дневния ред.

"Дори в ситуация на емоционални дебати помежду ни за политическото развитие на България ние можем заедно да взимаме отговорни решения на тези важни реформи. Призовавам ви - нека да затворим тази реформа преди края на този парламент", каза той по повод последните "игри" с кворума.

Димитров даде практичен пример с това защо е необходима промяната - при праг от 50 000 лв. за регистрация по ДДС, това означава търговецът да има 137 лв. оборот на ден. Той посочи, че облекчаването на най-малките фирми и самонаетите лица с двойното вдигане на прага е важно заради това, че те са най-тежко засегнати от кризите през последните 2 години.

Мартин Димитров призова следващата стъпка с вдигането до 166 000 лв. да остане за обсъждане през 2023 г. - "Ние продължаваме да твърдим, че и този ход е разумен и правилен и би подобрил конкурентоспособността на българската икономика". Срещу него обаче са постъпили критични становища по време на обсъжданията в Бюджетната комисия, а и се очаква решение на ЕК за допускане на изключение за тази мярка.

Александър Иванов от ГЕРБ обяви, че партията му ще подкрепи предложението.

"Надявам се, че през 2024 г. няма да намерим дружни решения и усилия, така че тогава регистрацията да не бъде в лева, а да си говорим как тези изчисления да стават в единната европейска валута", каза той.

Иванов потвърди, че ГЕРБ ще работи за приемането на законопроекта максимално бързо, "за да можем да се похвалим с промяна, която ще има някакъв положителен ефект върху икономиката".

Подкрепа дойде и от "Възраждане", чийто представител обяви, че единствената причина партията да присъства в пленарната зала, е да се осигури кворум за "това добро предложение за бизнеса".

"Това е едно доказателство, че въпреки политическите си различия можем да направим добро за хората", каза Стоян Таслаков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"