Снимка: © Булевард България

Напрежението по време на първото редовно заседание на парламента отново стигна до краен предел заради споровете около отказа на Бойко Борисов да се яви на изслушване. 

Предложението беше внесено от Мая Манолова още вчера, като засягаше проекта на правителството за Национален план за възстановяване и устойчивост, от който ще зависи разпределението на 12 млрд. лв. от ЕС за икономиката на България. Вместо да се яви лично, Борисов си взе отпуск и възложи на вицепремиера Томислав Дончев да го отмени. 

Манолова обаче поиска премиерът да бъде задължен да дойде в Народното събрание, като предложи датата 21 април (сряда), т.е. на следващото му редовно заседание. 

Изказването й по адрес на Борисов доведе до контраатака от страна на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който я предупреди, че "когато човек таи в себе си злоба, това води до болести". Думите му бяха разтълкувани като лична обида спрямо Манолова, която се пребори с онкологично заболяване по време на мандата си като омбудсман. 

Иванов се извини от трибуната, като каза, че не бил разбран правилно. На напомнянето на прякора му "Лъчо Мозъка", той отговори: "Неслучайно хората са ме оценили, затова имам прякор "Мозъка", аз не се притеснявам от него". 

Слави Трифонов от името на Филип Станев: Част от депутатите на ГЕРБ се държат по-грозно и от пияни бабаити в селска кръчма!

Новият депутат от ГЕРБ Георг Георгиев обвини опозиционните сили, че искат "насилствено и принудително" довеждане на Бойко Борисов в парламента, което според него е символ за това "как умира българската демокрация". 

Най-остри бяха реакциите след две поредни изявления на Тошко Йорданов от "Има такъв народ" по адрес на Бойко Борисов. 

"Бистришкият тигър е най-обикновен страхлив заек от Банкя", каза той, което доведе до вълна от недоволство сред депутатите от ГЕРБ. Въпреки предупрежденията той отново излезе на трибуната на парламента и продължи: "Преди да се разтропате пак, ще ви цитирам думи, които са на човек от вас - Тома Биков. "Борисов не е диктатор, той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото. Този човек толкова си е повярвал, че е забравил откъде идва. Не би се случил като кмет на Банкя, а камо ли като министър-председател"... Аз с удоволствие бих си платил глобата за това, което ще кажа, страхливецът Борисов днес не дойде за пореден път. Шофьорчето Борисов днес не дойде за пореден път. Джипко Бибитков не дойде. Прекрасно е, че той е ваш лидер, благодаря ви за това удоволствие". 

Тома Биков репликира с напомняне за писанията на самия Йорданов и председателя на ИТН Слави Трифонов с оспорване на сеирозността на Covid-пандемията. 

След серия от надвиквания с председателя Ива Митева и спорове по правилника, депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев поиска да бъде наложено наказание на Йорданов заради нарушаване на парламентарната етика

Парламентът беше разпуснат за кратка почивка по искане на ГЕРБ, след което беше взето решение Борисов все пак да бъде призован на 21 април (143 гласа "за"). В парламента се намира Томислав Дончев, но председателстващата заседанието Татяна Дончева реши, че няма да го покани за изказване по плана за възстановяване, преди да се изчепат останалите точки от дневния ред. При този анонс Дончев реши да си тръгне от залата.  

Депутатите от ГЕРБ обаче блокираха провеждането на заседанието със скандиране "Мутри вън", "Таня вън" и "Митева" (призовавайки председателят на 45 НС да се върне и да поеме ръководството на мястото на Дончева). 

Кирил Ананиев остана в продължение на няколко минути в пространството между отделението за Министерския съвет в залата и трибуната, без да вземе думата, заради хаоса в залата. След около 5 минути тропане по банките на ГЕРБ Ананиев си тръгна, а Татяна Дончева свика председателски съвет и даде почивка. 


На живо: Дебатите в 45 Народното събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности