Facebook паролите на 1 млн. потребители може да са били откраднати Снимка: © Getty Images

Meta - компанията собственик на Facebook, ще уведоми поне 1 милион потребители на социалната мрежа, че данните им за вход в системата може да са били откраднати, ако са изтеглили едно от стотиците злонамерени мобилни приложения.

Екипът по сигурността на технологичния гигант публикува доклад, в който подробно се описва как повече от 400 мобилни приложения са се представяли за допълнителни инструменти, за да накарат хората да споделят своите данни за вход във Facebook. Данните показват, че 355 от тях са били приложения за Android, а 47 - за iOS.

Около 40% от апликациите са били представяни като инструменти за обработка на снимки. Останалите попадат в различни категории, включително игри, бизнес пособия, виртуални частни мрежи и други. Докладът е резултат от опитите на компанията за по-редовни съвети относно сигурността в платформата.

Въпросните зловредни приложения са били налични за изтегляне от официалните онлайн магазини. След като изтегли приложението, потребителят е подканен да създаде акаунт, като използва функцията "Вход с Facebook", а след като данните са въведени, скритият в приложението зловреден софтуер събира и краде тази информация.

Информацията може да бъде използвана за получаване на пълен достъп до профила във Facebok на някого и дори до други акаунти, ако той използва същата комбинация от имейл и парола в друг сайт или платформа.

Представителят на компанията относно кибер заплахите Дейвид Агранович каза, че екипът му не може да определи точния брой на потребителите, засегнати от измамата, тъй като атаката е извършена на личните им устройства. Засега обаче са идентифицирани поне 1 млн. потенциално засегнати абонати. Той отбеляза, че компанията е "прекалено предпазлива" с подобен тип известия.

Както Apple, така и Google съобщиха, че посочените злонамерени приложения са били премахнати от техните официални магазини.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари Харков с 15 ракети C-300, най-малко 7 души са загинали

Местните власти съобщават за 16 ранени при атаките

13:49 - 23.05.2024
Млада България

Епидемия ли е самотата сред младите българи: има ли Gen Z проблем?

Епидемията на самотата не прави изключения, а засяга всички - в това число и младите хора в България. Но до каква степен?

13:25 - 23.05.2024
Важно днес

Норвегия забрани руски туристи да пресичат границата ѝ

Изключения ще има само, ако посещават близки роднини

09:23 - 23.05.2024
Важно днес

Eверест взе пет жертви само за денонощие. Още ли е пренаселен върхът?

Непалските власти въведоха ограничение на хората, които могат да изкачат върха

09:06 - 23.05.2024