Снимка: © https://www.facebook.com/EmmanuelMacron

Партията на президента Еманюел Макрон изгуби крехкото си мнозинство в долната камара на френския парламент във вторник, след като седем депутати се отцепиха от неговата „Република напред“ (РН), съобщава Politico.

Новата група се казва „Екология, Демокрация, Солидарност“ и ще се състои от седемте отцепили се депуати, както и от други бивши поддръжници на президента. Новото движение се застъпва за „социална и екологична справедливост“. То ще бъде деветата фракция в долната камара на френския парламент.

Групата няма да е „нито на страната на мнозинството, нито на опозицията“ и ще гласува в зависимост от отделните казуси, съобщават от „Екология, Демокрация, Солидарност“. Депутатите от новата партия споделят, че са опитали да променят „Република напред“ отвътре, но не са успели.

Така партията на Макрон остава с 288 места в долната камара – с едно по-малко от нужното за оформяне на мнозинство в 577-местния парламент.

Все пак политическите анализатори във Франция съобщават, че „Република напред“ се ползва с доверието на други две партии – центристката MoDem и намиращата се в център-дясно Agir. Двете заедно имат общо 56 места в парламента.

Politico отбелязва, че отцепниците от „Република напред“ са по-малко от първоначалните очаквания. Новата група има общо 17 членове - най-вече недоволни леви депутати от партията на президента. В това число попадат Седрик Виляни, който се кандидатира за кмет на Париж срещу кандидата на Макрон - Агнес Бузин, както и депутатът Матьо Орфелин, който е близък с бившия министър на околната среда Никола Уло.

От началото на протестното движение „жълти жилетки“ в редиците на лявото крило на „Република напред“ има недоволство от това, че президентската партия, която трябваше да спре разделението между ляво и дясно, зави по-скоро в дясноцентристка посока.

„Икономическата цел на мандата беше много ясна от самото начало - фискална дисциплина, деблокиране на икономиката и по-гъвкав пазар на труда. Приложихме програмата за 2017 г., без изобщо да се отклоняваме от гравитационния център“, съобщи говорителят на правителството Сибе Ндиае пред Le Parisien.

Рейтингът на президента Макрон падна по време на пандемията Covid-19, но този на премиера Едуар Филип се увеличи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори