Снимка: © https://www.facebook.com/EmmanuelMacron

Партията на президента Еманюел Макрон изгуби крехкото си мнозинство в долната камара на френския парламент във вторник, след като седем депутати се отцепиха от неговата „Република напред“ (РН), съобщава Politico.

Новата група се казва „Екология, Демокрация, Солидарност“ и ще се състои от седемте отцепили се депуати, както и от други бивши поддръжници на президента. Новото движение се застъпва за „социална и екологична справедливост“. То ще бъде деветата фракция в долната камара на френския парламент.

Групата няма да е „нито на страната на мнозинството, нито на опозицията“ и ще гласува в зависимост от отделните казуси, съобщават от „Екология, Демокрация, Солидарност“. Депутатите от новата партия споделят, че са опитали да променят „Република напред“ отвътре, но не са успели.

Така партията на Макрон остава с 288 места в долната камара – с едно по-малко от нужното за оформяне на мнозинство в 577-местния парламент.

Все пак политическите анализатори във Франция съобщават, че „Република напред“ се ползва с доверието на други две партии – центристката MoDem и намиращата се в център-дясно Agir. Двете заедно имат общо 56 места в парламента.

Politico отбелязва, че отцепниците от „Република напред“ са по-малко от първоначалните очаквания. Новата група има общо 17 членове - най-вече недоволни леви депутати от партията на президента. В това число попадат Седрик Виляни, който се кандидатира за кмет на Париж срещу кандидата на Макрон - Агнес Бузин, както и депутатът Матьо Орфелин, който е близък с бившия министър на околната среда Никола Уло.

От началото на протестното движение „жълти жилетки“ в редиците на лявото крило на „Република напред“ има недоволство от това, че президентската партия, която трябваше да спре разделението между ляво и дясно, зави по-скоро в дясноцентристка посока.

„Икономическата цел на мандата беше много ясна от самото начало - фискална дисциплина, деблокиране на икономиката и по-гъвкав пазар на труда. Приложихме програмата за 2017 г., без изобщо да се отклоняваме от гравитационния център“, съобщи говорителят на правителството Сибе Ндиае пред Le Parisien.

Рейтингът на президента Макрон падна по време на пандемията Covid-19, но този на премиера Едуар Филип се увеличи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед