Снимка: © Getty Images

Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич не само опроверга първоначалните прогнози на парламентарните избори, но и увеличи мнозинството си след убедителна победа.

Според последните данни на IPSOS/Cesid от 00:00 ч. местно време – СНС печели 62,6% от гласовете на избирателите. Данните, цитирани от държавната телевизия „РТС“, са взети при 93,6% обработени бюлетини.

Втори са социалистите на Ивица Дачич с 10,9% от вота. Трета политическа сила е СПАС – Сръбският патриотичен съюз на бившия ватерполист Александър Шапич. Партията му печели 4,2% от местата в парламента и минава нужната кота от три на сто, нужна за осигуряване на места в народното събрание.

Към момента управляващите от СНС са си осигурили 189 места в 250-местния парламент, което е значително увеличение от предходните избори. Тогава цифрата бе 130.

Социалистите си завоюваха 32 места, а патриотичният съюз – 12, сочат данните от danas.rs.

Сърбия реши да проведе изборите по време на пандемия и бе на път да доведе до изключително ниска активност – към 19:00 ч. местно време тя бе 45,5%. В края на деня обаче Вучич обяви, че малко под 3,3 млн. от 6,58 милиона избиратели са подали гласовете си. Около два милиона от тях са за неговата партия. Досегашният рекорд за най-ниска активност беше 53%.

Всичко това се случва месеци след масовите протести в Белград срещу управлението на президента, който е най-силната фигура, макар страната да е парламентарна република. 

Сърбия се управлява от коалиция между партията на Вучич и социалистите на Ивица Дачич. Все още не е ясно кой ще е новият премиер, макар във водеща позиция да е Ана Бърнабич.

Един от най-важните въпроси, които новото правителство трябва да реши, е този за Косово. Той е едно от най-големите препятствия пред влизането на страната в Европейския съюз. Именно заради него Вучич ще се срещне с Доналд Тръмп в Белия дом в края на седмицата.

Преди година президентът Вучич каза, че Косово, обявило независимост през 2008 г., е "изгубено". Въпреки това показа индикации, че е готов на сделка, която да включва размяна на територии и гаранции за защита на православни светини, като, според него, това би отключило вратата към ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"