Първа годишнина от посещението на папа Франциск в България Снимка: © Борислав Чепишев

На 5 май се навърши точно една година от първото апостолическо посещение на папа Франциск в България. Папата пристигна по покана на Католическата църква в България и на българската държава, като съчета визитата си в България с посещение на Северна Македония.

Епископ Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, отправи послание на благодарност до папа Франциск от името на всички български католици.

"В България с уважение и признателност Ви посрещнаха президентът и правителството; с пламенен ентусиазъм Ви засвидетелства синовната си обич българската католическата общност; с Вас се срещна в дух на християнско братство Негово Светейшество патриарх Неофит и Светият синод на Българската православна църква; Вие бяхте скъп гост и на другите верски общност. В България, Свети Отче, с радостно въодушевление и много обич Ви приветстваха хиляди жени и мъже, млади и стари, католици, православни, мюсюлмани, българи, от всички вероизповедания", се казва в писмото на епископ Пройков.

Той напомня за силното послание до всички българи по време на молитвата за мир, която се проведе на открито в София на 6 май 2019 г.

"Всеобщо одобрение намери Вашия силен призив за мир и обединяване на всички хора с добра воля. Ние българите католици гледаме с възхищение и любов Вашето дело и в тези дни на изпитание за Църквата и за света и молитвено се сплотяваме още по-силно около Вас, Ваше Светейшество, за да ви поднесем нашата верност, обич и признателност", се казва в писмото.

Епископ Пройков посочва, че планираното посещение на българска делегация във Ватикана по повод годишнината от визитата на папа Франциск е отменено заради извънредните обстоятелства около пандемията на Covid-19.

"Искаме да ви уверим, Свети Отче, че Вашето посещение остави трайна следа в душите и сърцата на българите католици и целия български народ", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024