Първа годишнина от посещението на папа Франциск в България Снимка: © Борислав Чепишев

На 5 май се навърши точно една година от първото апостолическо посещение на папа Франциск в България. Папата пристигна по покана на Католическата църква в България и на българската държава, като съчета визитата си в България с посещение на Северна Македония.

Епископ Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, отправи послание на благодарност до папа Франциск от името на всички български католици.

"В България с уважение и признателност Ви посрещнаха президентът и правителството; с пламенен ентусиазъм Ви засвидетелства синовната си обич българската католическата общност; с Вас се срещна в дух на християнско братство Негово Светейшество патриарх Неофит и Светият синод на Българската православна църква; Вие бяхте скъп гост и на другите верски общност. В България, Свети Отче, с радостно въодушевление и много обич Ви приветстваха хиляди жени и мъже, млади и стари, католици, православни, мюсюлмани, българи, от всички вероизповедания", се казва в писмото на епископ Пройков.

Той напомня за силното послание до всички българи по време на молитвата за мир, която се проведе на открито в София на 6 май 2019 г.

"Всеобщо одобрение намери Вашия силен призив за мир и обединяване на всички хора с добра воля. Ние българите католици гледаме с възхищение и любов Вашето дело и в тези дни на изпитание за Църквата и за света и молитвено се сплотяваме още по-силно около Вас, Ваше Светейшество, за да ви поднесем нашата верност, обич и признателност", се казва в писмото.

Епископ Пройков посочва, че планираното посещение на българска делегация във Ватикана по повод годишнината от визитата на папа Франциск е отменено заради извънредните обстоятелства около пандемията на Covid-19.

"Искаме да ви уверим, Свети Отче, че Вашето посещение остави трайна следа в душите и сърцата на българите католици и целия български народ", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024