Снимка: © Борислав Чепишев

На 5 май се навърши точно една година от първото апостолическо посещение на папа Франциск в България. Папата пристигна по покана на Католическата църква в България и на българската държава, като съчета визитата си в България с посещение на Северна Македония. 

Епископ Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, отправи послание на благодарност до папа Франциск от името на всички български католици. 

"В България с уважение и признателност Ви посрещнаха президентът и правителството; с пламенен ентусиазъм Ви засвидетелства синовната си обич българската католическата общност; с Вас се срещна в дух на християнско братство Негово Светейшество патриарх Неофит и Светият синод на Българската православна църква; Вие бяхте скъп гост и на другите верски общност. В България, Свети Отче, с радостно въодушевление и много обич Ви приветстваха хиляди жени и мъже, млади и стари, католици, православни, мюсюлмани, българи, от всички вероизповедания", се казва в писмото на епископ Пройков. 

Той напомня за силното послание до всички българи по време на молитвата за мир, която се проведе на открито в София на 6 май 2019 г. 

"Всеобщо одобрение намери Вашия силен призив за мир и обединяване на всички хора с добра воля. Ние българите католици гледаме с възхищение и любов Вашето дело и в тези дни на изпитание за Църквата и за света и молитвено се сплотяваме още по-силно около Вас, Ваше Светейшество, за да ви поднесем нашата верност, обич и признателност", се казва в писмото. 

Епископ Пройков посочва, че планираното посещение на българска делегация във Ватикана по повод годишнината от визитата на папа Франциск е отменено заради извънредните обстоятелства около пандемията на Covid-19.  

"Искаме да ви уверим, Свети Отче, че Вашето посещение остави трайна следа в душите и сърцата на българите католици и целия български народ", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници"

След атаката на Асен Василев от пазара да се извадят "некадърни работодатели", които не плащат адекватно

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"