Снимка: © Getty Images

От началото на пандемията Covid-19 италианският регион Ломбардия попадаше в заглавията на медиите поради не толкова приятни причини – претоварени болници, медици, сортиращи пациентите като по време на война, хора, които не успяваха да погребат жертвите.

Най-богатият регион в Италия, възхваляван за отличната здравна система, отчете над 15 500 жертви в своите граници от 21 февруари насам. Това са половината починали от коронавируса в цяла Италия.

А сега, когато страната започна да премахва ограниченията, Ломбардия все още регистрира най-голям брой случаи на глава от населението.

Защо регионът се справя толкова лошо в сравнение с останалите? Въпросът какво се обърка, а също и какво продължава да се обърква в Ломбардия, стана източник на политически противоречия и се превърна в основна бариера пред завръщането на нормалния живот в цялата страна.

Изправен пред критиките, областният управител Атилио Фонтана смята, че не е можел да използва друг подход спрямо кризата.

„Попаднах в ураган, за когото никой не ни беше подготвил, и направих избори с цел да запазя здравето на нашите граждани“, споделя той, цитиран от Politico. „За разлика от други райони, ние имахме експоненциално нарастване на новите случаи още от началото. В рамките на десет дни отчетохме почти 1000 положителни проби, а половината от тези хора бяха настанени в болници“.

Здравната катастрофа и човешката трагедия, които последваха, не можеха да бъдат спрени, смята Фонтана, който е член на дясната партия „Лига“.

Критиците му обаче са на противоположния полюс. Те казват, че трудната ситуация е била влошена още повече заради слабия подход към вземане на точните решения.

През последните дни серия от политически гафове изостри липсата на доверие в уменията на местното правителство и увеличи страховете, че некомпетентността му може да доведе до втора вълна на заразата.

През уикенда здравният министър на региона Джулио Галера стана мишена на подигравки, след като в интервю обяви: „Репродуктивното число на вируса сега е 0,5 в Италия – един човек трябва да се срещне с двама заболели едновременно, за да се разболее. Не е толкова лесно“.

Фактът, че Галера не е успял да разбере какво представлява репродуктивното число – колко души заразява един болен от коронавирус – отпуши вълна от критики в социалните мрежи. А в неделя Фонтана наля още масло в огъня, когато съобщи, че няма нови смъртни случаи вследствие на Covid-19. По-късно обаче се оказа, че изявлението му е дошло в резултат на липсата на комуникация между болници и регионални власти и се е оказало погрешно.

Междувременно се появиха снимки от улиците в Милано и други градове, на които се видя, че са препълнени с хора, които не спазват социална дистанция. Те се бяха събрали около барове и ресторанти.

„Ако това продължи, рискуваме да не можем да отворим границите между регионите“, каза Франческо Бочия – италианският министър на вътрешните работи, цитиран от La Stampa.

„Не трябва да забравяме, че все още се намираме в центъра на пандемията Covid-19. А тези, които безотговорно празнуват и живеят нощен живот, вършат предателство спрямо жертвите, направени от милиони италианци“, казва той.

Не е лесен отговорът защо точно Ломбардия стана огнище на заразата в Италия. Някои посочват като причина гъстотата на населението – в района има повече от 10 милиона жители.

Докато местните власти се концентрираха върху изграждането на полевата болница в Милано, тестването забави своя процес. А домовете за възрастни в Ломбардия бяха оставени на произвола на съдбата. Хиляди хора починаха в старческите домове в региона с най-възрастно население.

И все пак критиците твърдят, че катастрофата е можело да бъде избегната, ако не се били грешките на местното правителство и провалът в здравната система.

Най-голямата грешка бе управлението на здравните ресурси в Ломбардия. Това твърди Масимо Гали, който е директор на инфекциозното отделение в болницата Sacco в Милано.

„Цялото внимание бе насочено върху болниците, които станаха огнища на вируса, а медиците на първа линия не получиха нужната помощ да лекуват хората по домовете им“, казва той. Това значи, че мнозина са починали у дома, без да бъдат тествани, тъй като заразата се е разпространявала неконтролирана от семейство на семейство.

Здравната система в Италия не е централизирана – всеки регион се управлява отделно. В Ломбардия, която е управлявана или от дясната „Лига“, или от ляво-центристката „Forza Italia“ през последните 25 години, властите се концентрираха върху изграждане на частни здравни институции. Целта им бе те да предоставят качествени услуги като сложни хирургически интервенции и специални лечения.

По-малко внимание бе обърнато на по-широката обществена здравна система, върху която пада отговорността на спешната помощ, основната грижа и грижа за възрастните.

Отслабвана години наред заради липса на персонал, обществената система бързо бе претоварена от пациенти, болни от Covid-19. Те попаднаха под грижите на „стандартната администрация“, а не под специализираните услуги, предлагани от частните клиники.

За Стефания Карара, чийто доведен баща починал от коронавирус в болница през март, отличната репутация на здравната система на региона изглежда като лоша шега.

„Толкова сме отлични, че почти два месеца след смъртта на Карло, аз съм единственият член на семейството, който си направи серологичен тест. А това се случи благодарение на моя работодател“, признава тя. Казва още, че всички от семейството се чувствали болни, но е нямало как да се тестват за вируса.

В Бергамо – един от най-тежко страдащите градове заради здравната криза – се появи „Фейсбук“ страница на семействата на починали от Covid-19, наречена “Noi denunceremo”, или в превод – „Ще ви съдим“. Тя вече има 54 000 харесвания.

Липсата на тестове е постоянен проблем. В региона Венето властите забавиха разпространението на вируса, като приложиха вид тестване, с който да проследяват лесно заболелите.

Ломбардия обаче започна кризата с повече случаи в сравнение с Венето, а факторът по-голяма гъстота на населението изигра своята роля. Гали обаче признава, че липсата на масово тестване в началото на епидемията е имала значителен ефект върху разпространението на коронавируса.

„Проблемът с тестовете е, че правителството ни изпрати 3,5 милиона, но не ни изпрати нужните химически вещества, за да ги изследваме“, казва Фонтана.

Регионът е увеличил броя на лабораториите от 3 до 45 от началото на пандемията, казва той. Но „не е възможно да изследваме повече от 15-16 хиляди теста на ден поради липсата на химически вещества“.

Освен ако новите случаи не намалеят, гражданите на Ломбардия, както и тези на Пиемонт и Емилия-Романя, няма да могат да се придвижват в останалите региони и след 3 юни, когато правителството смята да премахне ограниченията.

Отложеното отваряне на Ломбардия може да се превърне в още едно главоболие за местното правителство, а гражданите вече са разтревожени за бъдещето. Те не знаят кога ще се присъединят към останалата част от Италия по пътя към нормалния живот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти