Снимка: © Elysee

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се срещнаха за първи път в Париж. Посредник за преговорите и домакин в Елисейския дворец беше френският държавен глава Еманюел Макрон, а канцлерът на Германия Ангела Меркел присъства на разговорите като участник в т.нар. Нормандски формат за договаряне на мир в Източна Украйна. 

Двете страни поеха пореден ангажимент за прекратяване на бойните действия до края на 2019 г., като украинският президент призова "да се отнесем към това сериозно". 

"Русия, която има голямо влияние сред сепаратистите, и ние, Украйна, ще влияем и контролираме този процес. Вярвам, че ако всички страни го поискат, това може да се случи до края на годината", каза президентът Зеленски. 

Сред останалите решения от срещата на 9 декември са създаването на три нови зони за оттегляне на военните части, нова размяна на затворници до края на месеца, засилване на контрола върху прекратяването на огъня чрез разширяване на мандата на наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

Украинският държавен глава Зеленски потвърди основния си принцип срещу евентуална федерализация на Украйна или териториално отделяне в замяна на край на военния конфликт. 

Един от най-проблематичните казуси е въпросът за контрола върху границата между Украйна и Русия, която в момента се охранява от проруските сепаратисти. Според споразуменията от Минск, Киев ще може да върне контрола върху границата едва след провеждането на избори за самоуправление в Донбас. Зеленски обаче смята, че не може да се гарантира нормален изборен процес в Източна Украйна, докато границата й с Русия е отворена. 

Договорена е нова среща на върха, която трябва да се проведе след 4 месеца, като според говорителя на руския президент - това може да се случи в Берлин. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа