Първа жертва на коронавируса в Европа Снимка: © Getty Images

80-годишен китайски турист, заразен с коронавирус, почина във Франция. Това е първата жертва на вируса в Европа и четвърта извън континенталната част на Китай. Епидемията блокира бизнеса и живота във втората в света икономика, затваряйки хиляди китайските фабрики и прекъсвайки международната търговия.

Коронавирусът е огромно предизвикателство и за управляващата комунистическа партия на Китай, която трябва да вземе мерки, за да спре разпространението на вируса и да минимизира щетите върху икономиката.

Според последните данни, които се предоставят от Пекин, актуални към 15 февруари, общо броят на заболелите е 66 492. 1523 са смъртните случаи, предимно в Хубей. Извън континенталeн Китай има около 500 случая и четири смъртни - в Япония, управлявания от Китай Хонконг, Филипините и Франция.

Във Франция възрастният китаец е починал в болница в Париж. Причината за смъртта му е белодробна инфекция, съобщиха властите в събота.

Коронавирусът стана тема и на конференцията по сигурността в Мюнхен. Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейес заяви, че е невъзможно да се каже докъде ще се разпространи епидемията. „Загрижени сме за непрекъснатото увеличаване на броя на случаите в Китай“, заяви Тедрос пред конференцията за сигурността в Мюнхен в Германия. „... Загрижени сме за неотложната необходимост за финансиране на отговора от страна на международната общност. „Най-вече сме загрижени за потенциалния хаос, който този вирус може да предизвика в страни с по-слаби здравни системи“, каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024