Снимка: © Getty Images

Франция се оказа неподготвена за втората вълна на коронавируса. Новите случаи на заразата се увеличават с бързи темпове и след като през уикенда бяха отчетени близо 10 хиляди заразени на дневна база, положителните проби от началото на пандемията вече са 433 хиляди. По информация на Университета „Джонс Хопкинс“ – над 31 хиляди души с коронавирусна инфекция са починали.

Справянето с първата вълна на Covid-19 беше като мощен спринт, но втората ще е дълъг маратон.

Така описва ситуацията началникът на интензивното отделение в Университетската болница в Бордо – д-р Оливие Жоан-Бойо. След като младите французи се възползваха от вдигането на ограниченията и започнаха да се социализират свободно през летните месеци, в градове като Париж, Бордо и Марсилия болниците приемат все повече пациенти с Covid-19. Те вече се готвят за дълга борба.

Последния път, в който Университетската болница в южния град на Франция е трябвало да се справя с увеличение на пациентите с коронавирус, е оставила настрана всички останали спешни процедури, за да се изправи срещу кризата. Този път обаче се опитва да продължи и останалите си дейности.

Лекарите имат повече опит, отколкото преди, а болницата разполага с лекарства за намаляване на симптомите и с подобрена серия респиратори. „Ще бъде по-трудно от миналия път, защото тази вълна ще нараства прогресивно и ще трае по-дълго във времето“, сподели пред CNN д-р Катерин Фльоро – директорът на болницата в Бордо.

Когато заразата започна да се разпространява по-рано през годината, правителството въведе обща национална карантина. Изглеждаше, че Франция се е справила, но през последната седмица броят на хората в интензивни отделения се е покачил с 25%. Цифрата все още е 10 пъти по-малка от тази през пролетта, но е тревожна тенденция.

Управляващите са решени да избегнат второ голямо затваряне, което би задушило икономиката, така че поставят задачи на местните власти и им връчват цялата отговорност за справяне с разпространението на Covid-19.

В Бордо и Марсилия мерките вече са затегнати. На все повече места маските са задължителни, намален е броят на хората, които могат да се събират на едно място, контролът на властите е засилен. Специално в Бордо се забранява събирането на повече от 10 души в обществените паркове, край реката и на плажовете. В кафенетата и ресторантите хората не могат да стоят прави, докато консумират храни и напитки.

В началото и в двата града правителството разреши събирания на максимум 5000 души за големи спортни и културни събития, но сега този брой е намален до 1000 човека.

Огромен проблем за Франция се оказва настъпването на втората вълна точно в момент, в който започна новата учебна година. Децата тръгнаха на училище на 1 септември, а днес вече има затворени 81 учебни заведения. 2100 класа трябва да се обучават онлайн, докато не се появи ново решение за отварянето на училищата.

Образователният министър Жан-Мишел Бланкер обяви, цитиран от France Bleu, че през последната седмица са отчетени нови 1200 случая на Covid-19 сред ученици в сравнение с предходните 7 дни.

Успехът на всички тези мерки ще определи колко пациенти ще достигнат до интензивните отделения. „Основният проблем ще е да задържим тази вълна“, споделя д-р Жоан-Бойо. „Защото ако тя нарасне, ще се изправим пред огромен брой пациенти с Covid-19, които ще идват, а ние няма да можем да ги лекуваме“.

Все още е рано да се каже дали ограниченията на местно ниво ще изиграят роля в овладяването на коронавируса. Ясно е обаче, че в сряда 25 от 35 свободни легла в интензивното отделение на Университетската болница в Бордо са заети.

Както казва д-р Жоан-Бойо, нужни са три седмици, за да се направи извод за здравето на населението и да се прецени дали състоянието на хората се влошава, или не. Сега градът, а и цяла Франция, са изправени пред предизвикателството да издържат дългия маратон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията