Както на 4 април, така и сега проблеми с машините за гласуване се появиха още в началото на изборния ден. Става въпрос обаче за единични случаи, а не за масови неизправности. Под половин процент от всички над 10 хиляди машини в страната са излезли извън строя.

Вотът с устройствата в цялата област Сливен беше блокиран напълно в рамките на около 45 минути, предаде bTV. В общо 250 секции избирателите са преминали към гласуване с хартиени бюлетини за съответния интервал. Причината е била сгрешено име или номер на партия.

Проблемът е отстранен и машинното гласуване се възстановява поетапно. В с. Градец в област Сливен проблемът е бил двоен, тъй като токът е спрял и машините са били на няколко минути от това да бъдат изключени.

Сигнали за технически неизправности с устройствата са постъпили в Централната избирателна комисия от 25 и 26 РИК в София, от Варна Бургас, Благоевград и Силистра обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

В 52 секционни комисии машините се заменят с хартиени бюлетини. Към 10:30 ч.  решение за преминаване към хартиено гласуване ЦИК беше взела само за няколко секции, след което още 44 се оказаха в невъзможност да продължат гласуването с устройства. 

"Снощи в 11.30 са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка. Чака се техник. Това са ни проблемите с машините”, каза пред БНР говорителят на ЦИК Димитър Димитров относно гласуването в 26-и избирателен район в столицата. „Другите устройства работят навсякде“.

БНР съобщава, че три секции във Варна и една в Бургас са преминали към вот с хартия заради проблемите.

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в секциите в Стара Загора в началото на изборния ден, обяви председателят на РИК-Стара Загора Теодора Крумова пред местното радио.

За пет секции в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково ЦИК са решили още вчера да се премине към хартиен вот заради неизправности с устройствата.


Как, къде и до колко часа можем да гласуваме за членове на новото 46-о Народно събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ