Два дни след влизането в сила на Brexit - британски граждани останаха блокирани на летище „Хийтроу“, тъй като им беше отказан достъп до самолет за Мадрид. Те не успяха да се качат на борда на British Airways/Iberia, тъй като от авиолинията обявиха, че документите им от миналата година вече не са валидни заради излизането на Великобритания от ЕС.

Няколко британци са върнати обратно в Лондон от Барселона поради същата причина, предаде The Guardian, цитирайки Observer.

Журналистът и филмов режисьор Макс Дънкан е един от деветимата, които не са успели да се качат на самолета за Мадрид. Казали му, че „зелената карта“ за гражданство вече не е валидна. Преди това британското и испанското правителство съобщиха, че старите документи за самоличност продължават да важат.

Той сподели в Twitter, че на него и още 7 британци, които живеят в Испания, не им е позволено да се качат на борда за полет от 10:55 ч. в неделя. Съпругата на един от тях, която е испанка, също е била част от блокираната група.

Испания спря полетите от Обединеното кралство поне до 19 януари заради новия вариант на коронавируса, който бе засечен първо на острова. Забраната обаче не важи за хора с постоянно местожителство в Иберийската страна, каквито са били блокираните пътници.

Британското посолство в Мадрид потвърди, че „зелените карти“ на британците остават валидни. „Това не трябва да се случва. Испанските власти препотвърдиха, че този документ ще важи при пътувания към Испания“, добави британският посланик. От British Airways обявиха, че правят „всичко възможно“ да помогнат на пасажерите.

Патрисия Мууди и съпругът ѝ, които искали да се приберат в Алмерия през Мадрид, останали блокирани на летище „Хийтроу“. „Похарчихме общо 1500 паунда. British Airways качиха един от куфарите ни в самолета, а после ни съобщиха, че ние не можем да се качим“, казва тя.

Пред Макс Дънкан тя добавя, че съпругът ѝ се нуждае от медицински грижи, но все още двамата чакат решаване на проблема. Междувременно PCR тестовете, които са си направили на стойност 249 паунда, вече не са валидни при пътувания.

Хаос има не само при полетите до Мадрид. В събота Карлос Торес, който има двойно британско и португалско гражданство, едва се измъкнал да бъде депортиран, когато пристигнал в Барселона.

„Вчера пътувах от „Хийтроу“ в Лондон и кацнах в Барселона в 13:20 ч. Всеки имаше документи, отрицателни PCR тестове и HR код, които бяха проверени и преди да се качим в самолета. После обаче полицията започна да проверява всичко и да моли хората да потвърдят статута си. Бързо ни казаха, че трябва да се качим на самолет обратно за Лондон“, споделя той във Facebook.

„Продължих да настоявам, че съм гражданин на ЕС. Всички британци бяха върнати, включително и аз бях качен на самолета в обратна посока. Накрая обаче ми позволиха да си тръгна в последната секунда“.

Десетки хиляди британци имат подобни проблеми с документите, но все още изчакват да получат нови, тъй като системата е претоварена.

Испания е местожителство на около 300 хиляди британци, макар че броят им може да е много по-голям, пише The Guardian.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft