Бизнесменът Иван Ангелов, описан като "ковчежник" на Бойко Борисов от показанията на Светослав Илчовски пред комисията на Мая Манолова, коментира лаконично обвиненията срещу себе си.

Пред bTV собственикът на птицефермата "Градус" (назоваван с прякора "Иван Пилето" по време на изслушването) определя Илчовски като "идиот и наркоман" и "луд човек", като не коментира нито едно от твърденията, които той изнесе по негов адрес.

В сряда името на Ангелов беше замесено в серия от обвинения - вкл. натиск за продажба на зърно на двойно по-ниски цени от пазарната, рекет от името на премиера Бойко Борисов и фактическо управление на държавните институции в земеделския сектор.

Илчовски твърдеше, че Ангелов му е споделял как е подарил златно кюлче на рождения ден на премиера, но се наложило да удвои подаръка си заради недоволството на Борисов, че "само толкова ти се откъсна от сърцето".

Свидетелят твъри още, че срещу него се появило скалъпено обвинение за опит за убийство срещу Иван Ангелов, след като отказал да продава на поисканата от Пилето цена.

Коментар идва и от адвокатката на Миню Стайков, който беше косвено замесен в разказите на Илчовски. Той твърдеше, че арестуван бизнесмен, "изнудван за много пари", е бил подложен на сексуален тормоз по време на престоя си в затвора, а запис от тези сцени е направен от надзирател. Клипът станал достояние на Илчовски по време на неформална среща в компанията на Бойко Борисов.

"Доверителят ми никога не е участвал в клипове, волно или неволно. За нас е любопитно да видим какво е съдържанието на тези материали", казва адвокат Ана Попова пред bTV.

Малко по-рано днес Бойко Борисов обяви, че не познава Илчовски, и отказа да обсъжда твърденията му пред журналисти. Премиерът в оставка обвини комисията "Манолова" за това, че "вадят кошаревски свидетели и плащат на хора да излизат и да говорят".

Председателят на БСП Корнелия Нинова междувременно призова прокуратурата да се сезира по сигнлаите на Илчовски за Борисов: "Истината, каквато и да е тя, да бъде установена и обявена пред цялото общество. Така се прави в правовите държави", пише тя в профила си във Facebook.

Очаква се изслушването на Светослав Илчовски в Народното събрание да продължи и в петък, 8 май.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов