Иранските власти са готови с предварителния доклад за катастрофата на Boeing 737 на украинската авиокомпания МАУ, съобщава агенция "Униан". 

Данните на иранските следователи са показали, че пилотите на самолета са засекли неизяснен технически проблем, заради който са поискали да се върнат обратно на летището "Имам Хомейни" в Техеран. Украинският екипаж не е съобщил какви са конкретните причини за това, твърдят експертите в доклада. "Униан" посочва, че данните за полета от FlightRadar не показват резки маневри по време на краткия полет на самолета. 

Ръководителят на службата за гражданска авиация на Иран Али Абедзаде посочва, че свидетели са видели как украинският Boeing гори още във въздуха, преди да се разбие в земята. 

Двете черни кутии на самолета са получили повреди при катастрофата, но данните от тях са съхранени. Според информацията на "Униан", предварителният доклад вече е предоставен на Украйна, САЩ (като производител на самолета), Канада и Швеция, които загубиха свои граждани при тежкия инцидент на 8 януари. При падането на Boeing 737 на МАУ загинаха всички 176 души на борда. 

Агенция Reuters се позовава на източници от западни служби за сигурност, според които причината за самолетната катастрофа в Иран е техническа повреда, а не предполагаем ракетен обстрел. Украйна и Иран ще проведат собствени разследвания по случая. 

Секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Алексей Данилов казва, че една от проверяваните версии е поразяване на самолета от ПВО-ракета "Тор". Хипотезата се разследва заради снимки от мястото на инцидента, според които на фюзелажа на самолета има следи от осколки на ракета. 

Проверява се още вероятността за сблъсък на Boeing с други летящи предмети, експлозия на двигателя по технически причини или взрив на борда в резултат на терористична атака. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети