Първи жертви на коронавирус извън Китай Снимка: © getty images

Властите в Хонконг обявиха първата си жертва от коронавирус във вторник. След като в неделя почина човек на Филипините, това е едва вторият смъртен случай извън Китай.

Жертвата на болестта в специалния административен регион е 39-годишен мъж от Ухан - мястото, където се зароди заразата. Така Хонконг е третата територия, на която се установява починал от заразата, въпреки че на 30 януари затвориха границата си към Китай, спирайки фериботите и влаковете, които преминаваха през нея. Към момента там заразените са 15 души.

Понеделник, 3 февруари, бе най-смъртоносният ден за коронавируса досега, като Националната комисия по здравеопазването на Китай обяви 64 нови смъртни случая. Общо потвърдените заразени в световен мащаб са 20 636, починалите са 427, а излекуваните - 669.

Постоянният комитет на политбюро в държавата призна, че изпитват сериозни затруднения с овладяването на вируса, като призова за подобряване на китайската система за справяне с бедствията и масово закриване на нелегалните пазари за диви животни в страната.

В същото време също в понеделник директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в САЩ д-р Антъни Фаучи заяви пред "The New York Times", че е много вероятно да сме изправени пред пандемия - ситуация, при която дадено заболяване застрашава голям брой хора на повече от един континент:

"Този коронавирус се предава много, много лесно и почти сигурно навлизаме в пандемия. Но дали случващото се е катастрофално? Не знам.", казва той.

Болестта влияе негативно и на икономиката и бизнеса в засегнатите страни, като властите в Макао взеха решение да затворят всички казина за поне половин месец. Най-голямата автомобилна марка в Южна Корея Hyundai ще трябва да преустанови произвеждането на един от своите модели (седаните Genesis), тъй като няма как да се снабдява с нужните части поради ограничените транспортни услуги, а говорител на компанията заяви, че "ситуацията не изглежда добре" и е възможно да се стигне до по-значими мерки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024