"Първият Дарт Вейдър" Дейвид Праус почина на 85-годишна възраст Снимка: © Getty Images

Актьорът Дейвид Праус, който играе ролята на Дарт Вейдър в първата трилогия на фантастичната сага „Междузвездни войни“, е починал на 85-годишна възраст след кратко боледуване, предаде BBC.

Праус е избран за ролята заради внушителната си физика, но гласът на Дарт Вейдър във филма не е негов, а на Джеймс Ърл Джоунс. Причината е, че акцентът на бившия културист не е бил особено подходящ за ролята на страховит злодей.

„Нека силата винаги да бъде с него! Въпреки че бе известен с ролите си на чудовища, за мен и за тези, които го познаваха и са работели с него, той бе истински герой“, каза агентът му Томас Боуингтън.

Кариерата на Праус продължава цели 50 години, но международна слава му носи именно ролята на Дарт Вейдър.

Праус е роден в Бристол през 1935 г. Като млад искал да бъде състезател по бодибилдинг, а впоследствие решил да се занимава по-сериозно с вдигане на тежести. През 1964 г е на крачка от това да участва в Игрите „Commonwealth“, в които да представи отбора на Великобритания. Пътят му обаче се отклонява от планирания.

Скоро попада в телевизията и получава филмови роли – в „Ужасът на Франкенщайн” и в шедьовъра на Кубрик „Портокал с часовников механизъм”.

След като подписва за ролята на Дарт Вейдър, разбира, че гласът на тъмния образ на Анакийн Скайуокър няма да бъде негов. По средата на снимките на „Завръщането на джедаите” осъзнава, че след падането на маската ролята на Вейдър ще се изпълни от друг актьор. След разрив с режисьора Джордж Лукас той отпада от по-нататъшните продължения на филма.

Праус е член на Ордена на Британската империя заради своите благотворителни каузи.

Участвал е още във филмите „I Am Your Father“, „Цирк Вампиров“, „Black Snake“, „Casino Royale“ и други.


Прочетете още:

Филмите и сериалите, които ще гледаме през декември 2020


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024